Како спремити аутомобил за зимовање

Припрема аутомобила за пут у планинске центре много је темељнија него за летњи одмор. Ако кренете неспремни то вам може проузроковати низ трошкова који могу бити скупљи од скијања. За почетак, обавезно ставите резервни кључ у пртљаг или гардеробу у апартману јер тиме смањујете могућност да се направи проблем који вам може покварити зимовање.

Треба добро проверити све склопове на аутомобилу, нарочито кочнице и ручну кочницу чија се сајла може замрзнути и трајно онеспособити.

Добро би било да је подмажете и разрадите. Проверите све течности у возилу. Почните од расхладне и проверите да ли антифриз може да истрпи ниске температуре. Затим проверите ниво уља у мотору и кочницама, а најбитније је да видите да ли течност у систему за прање ветробрана има зимску вискозност да вам се не би током вожње замрзла.

Шеф техничког прегледа "Десет плус" Марко Манојловић истиче да је најбитније проверити исправност акумулатора – да је у одговрајућем стању и да добро пуни алтернатор. "Због хладноће би могло бити проблема. Ако је акумулатор слаб нећете моћи да упалите аутомобил", додаје Манојловић.

Проверите резервну гуму и дизалицу, а обавезно монтирајте бар један ланац на гуму да видите како се то ради и да ли одговара точку на вашем возилу. Ланац зна понекад да се откине и да тако, лупајући, пробије крило и направи велику штету.

"Најбитније је да имате ланце одговарајуће величине за ваше точкове. Велики ланци ће вам спасти са точка, а мале ланце нећете моћи да монтирате", указује Манојловић.

Ако скије носите на крову обавезно учврстите носаче. Сада су модерни вакуумски носачи који, ипак, имају своје границе издржљивости. Више скија, већи отпор, и на ауто-путу можете доживети да и себе и дуге доведете у незгодну ситуацију – да се товар откачи и у пуној брзини удари у ветробран другог возила.

Нажалост, таквих несрећа је већ било на нашим путевима. У гепеку увек треба имати неки мањи ашов, можа чак и канту бензина и напуњен мобилни телефон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво