Препоруке грађанима који су из Кине допутовали у Србију

Због избијања коронавируса и његовог ширења, Министарство здравља објавило је препоруке грађанима који су допутовали из Кине у Србију.

Министарство здравља наглашава да је могуће да су грађани који су допутовали из Кине били изложени ризику од инфекције новим коронавирусом. Због тога наводе и низ препорука.

Пре свега, грађанима који су били у граду Вухан, провинција Хубеј или су били у контакту са особама које су имале респираторну инфекцију изазвану новим коронавирусом или непознатим узрочником, ако су посећивали здравствене установе у којима је могло бити оболелих од респираторних инфекција изазваних новим вирусом или су посећивали пијаце на којима се тргује живим или мртвим дивљим или домаћим животињама, у циљу спречавања преношења инфекције, а и у циљу заштите здравља саветује се следеће:

- у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима

- ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачате хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите. Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

Министарство здравља се унапред захваљује грађанима на одговорном понашању према сопственом здрављу, као и према здрављу свих становника.

За хитне ситуације за све путнике који долазе из града Вухан или других области из Кине где је детектован коронавирус, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, могу да се јаве на телефон број  064/8945-235 који је отворило Министарство здравља.

За ближе информације могу контактирати Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" (011/2684-566) или градске институте и заводе за јавно здравље.

С обзиром на то да се ради о новом вирусу, као и да још нису јасне све клиничке и епидемиолошке карактеристике болести, Светска здравствена организација препоручује предузимање мера за сузбијање епидемије у њеном жаришту, као и мера за спречавање преношења инфекције у друге земље.

Министарство подсећа да је у Кини дошло до епидемије респираторних инфекција изазваних новим коронавирусом (2019-nCoV), као и да је у протеклих неколико недеља дошло до оболевања више стотина особа код којих је инфекција потврђена, а претпоставља се да има више хиљада непрепознатих инфицираних особа.

Болест је за сада потврђена у више од 20 провинција у Кини, као и у неколико других земаља код особа које су допутовале из подручја града Вухан у коме је епидемија и почела. До сада је забележено и око четири одсто смртних исхода међу потврђеним случајевима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара