Сточарство путем видео-надзора – могуће је

Горан Трифуновић из Шапца је комунални полицијац и успешан млади сточар. У граду живи, а овце гаји у родном селу. Када није на фарми, стање у оборима прати путем видео-надзора.

Где су и шта раде овце на фарми у десет километара удаљеној Горњој Врањској, Горан може да види сваког тренутка у Шапцу. Када је увећао стадо, у оборе је уградио видео-надзор и аларм.

"Ујутру чим устанем, телефон се пали и гледа се видео-надзор, увече пре спавања такође. У току ноћи кад се пробудим, кад је само јагњење оваца, видео-надзор се такође прати, и од великог ми је значаја да у самом моменту када се овца ојагњи, када ја нисам ту, могу то да видим и да у том моменту одем до села и да ту овцу збринем, одвојим у посебан бокс'', каже Горан Трифуновић.

Узгојем оваца комунални полицајац почео је да се бави пре пет година. Сада у стаду има више од 50 грла, углавном расе Виртемберг.

"Некако се борим да стигнем са временом, наравно, љубав према свему томе, је моја нека снага. Да није исплативо је, ја се не бих тиме бавио. Радио бих посао који радим, све што сам до сада зарадио од оваца је уложено је у ту производњу. Сад очекујем да ми тај неки прилив новца остане чист, да нећу имати еког великог улагања", истакао је Горан. 

Његова мајка Вида каже да није била за сточарство али да је подржала сна и да је ту да му помогне колико може. 

Одмор од смена на послу, Горан углавном проводи радно на сеоском имању где обавеза највише има лети.

"Отприлике кроз сењак прође око три и по хиљаде бала, око четири пет тона зоби, и пет-шест тона кукуруза и још те пропратне хране, сојина сачма, сунцокретова сачма, грануле за јагањце, тако да у том неком летњем периоду има мало више посла и мало више обавеза", објашњава Горан. 

Уз помоћ града и државе, млади сточар је засновао производњу и обновио део механизације. Јагањце углавном продаје, а уматичено стадо планира да увећа за још тридесетак грла.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи