Јанковић: Опомена и упозорење колико је дискриминација опаснa

Сећање на догађаје који су обележили највеће људско страдање у 20. веку није само обавеза према прошлости, већ и залог за будућност, а дан сећања на жртве Холокауста мора уједно да буде опомена и упозорење колико је дискриминација опасна, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Повереница је у саопштењу навела да је данас, када је преживелих сведока све мање, обавеза да се младим генерацијама пренесу сећања на жртве и подсећања до каквих ужаса неразумевање и мржња другог и другачијег може да доведе, те да се зато посебна пажња мора посветити едукацији.

"Милиони недужних су страдали да бисмо ми данас имали заједничку будућност и, ако то заборавимо, у опасности смо да нам се то зло понови", навела је Јанковићева поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Указала је да је важно да у школама, кроз наставу и ваннаставне активности, деца негују сећање на жртве Холокауста, да се ту упознају са историјским чињеницама, јер је обавеза сваког да се супротстави антисемитизму као и свим другим облицима дискриминације.

"Неопходно је да учимо децу да уважавају различитости и да на људе око себе гледају као на себи равне, без обзира на веру, боју коже, пол или сексуално опредељење", навела је повереница.

Јанковићева је нагласила да Међународни дан сећања на жртве Холокауста мора уједно бити опомена и упозорење колико је дискриминација опасна и до каквих је катастрофалних последица у историји доводила.

Повереница је навела да кршење људских права и распиривање расне, националне и верске мржње и нетрпељивости, толерисање таквих ставова и несупротстављање, могу довести до несагледивих последица и у будућности, те је неопходно стално указивати и подсећати на важност поштовања људских права.

Повереница, иначе, присуствује обележавању 75 година од ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, у Пољској, у оквиру државне делегације коју предводи председница Владе Србије Ана Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво