Савиндан, сећање на Светог Саву

Српска православна црква слави Светог Саву – празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. Свети Сава се слави као заштитник школе, учитеља и ђака. У Крипти Храма Светог Саве у Београду , патријарх српски Иринеј служио је свету архијерејску литургију. Широм Србије одржане Светосавке академије и прославе.

Савиндан се обележава у свим школама у Србији уз сечење славског колача. Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ.

Свети Сава је слава – ђака, студената и професора. Уместо часова – у школама приредбе и предавања о просветитељу. Светосавке академије и прославе у школама традиција су обележавања празника.

Ученици суупознати са ликом и делом Светог Саве. Наводе да се том празнику посебно радју и прослављају га уз светосавске приредбе.

Из учионица су изашли Шапчани. Ђаци медицинске и уметничке школе, нису правили списак гостију, сви су добро дошли.

"Циљ је дружење између две школе, желимо да покажемо отворена срца и да мало другачије прославимо славу", наводи Емилија Матић, председница Ученичког парламента Медицинске школе у Шапцу.

Сваке године традиционално се додељују и Светосавске награде. 

"Награде ће добити око тридесет установа, појединаца и институција које су везане за просвету. Комисије су то лепо уредиле и најбољи то увек добију", наводи министар просвете Младен Шарчевић.

У Ваљеву ученици Светог Саву обележавају у школама али и традиционалном Светосавском атлетском трком.

Пренос свечане Светосавске академије из Центра Сава је на Другом програму РТС-а од 20 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи