Сећање на жртве Холокауста на Старом сајмишту

У оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту на Новом Београду обележен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

Софија Соња Дeмајо Лунгиновић сада има 80 година. Имала је само две године када је Гестапо дошао по њену мајку. Претходно је, с првом групом Јевреја из Ботаничке баште у логор одведена њена бака, док јој је отац обешен у Скелама код Обреновца.

О њој је бригу преузела ученица њене мајке. Толико је била слаба и у ранама да нису хтели да је воде у логор.

"‘Реците ми може ли она да иде‘, каже ‘ни случајно‘, ‘а да говори‘, каже ‘не говори‘ а да седи, ‘ево овако седи са јастучићима‘, ‘ајте, госпођо код нас ће цркнути у баракама на минус 22 ноћас а код вас ће живети још недељу дана‘. Моја недеља траје, схватите. Ја сам из недостатка љубави прихватила учитељски посао, подигла девет генерација деце", прича Софија Соња Дeмајо Лунгиновић.

Бригу о двогодишној девојчици водио је и комшилук.

"Пет улица ме чувало, да ли верујете. Пекар је кришом слао парче проје по свом шегрту да имам шта да поједем. Комшије су одвајале од уста своје деце да буде за мене, мислим. Рат памтим по бомбама, од пролећа до јесени крили смо се на Новом гробљу, а зиму сам проводила у подрумима", додаје Соња.

На једном од места страдања, све малобројнији преживели и њихови потомци. Међу онима који одају пошту жртвама и представници земаља које су пре 75 година биле на различитим странама фронта.

Државну церемонију предводио је министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као изасланик председника Републике.

"Злочини које је нацистички режим учинио над Јеврејима у логорима смрти Трећег рајха, или они које је начинио усташки режим над 700.000 жртава претежно српске националности у Јасеновцу и другим мучилиштима НДХ заиста су представљали само исконско људско зло које неспутано испитује домете својих крајњих граница, или су једноставно представљали истороијску кулминацију историјских разлика хришћанства и јудаизма или римокатоличке или православне вере", рекао је Ђорђевић.

Обележавање је почело јеврејским верским обредом, након чега је интонирана химна "Боже правде", а венце и цвеће на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту, осим министра Ђорђевића положили су потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Такође, пошту настрадалима полагањем венаца и цвећа одали су и представници Јеврејске општине Београд, Јеврејске заједнице, СУБНОР-а, дипломатски кор, међу којима амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, амбасадор САД Ентони Годфри, амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд, представници амбасаде Немачке, шеф Мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио, они који су преживели Холокауст и њихови потомци.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 2005. године, а подсећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц - најзлогласнији логор смрти у поробљеној Европи.

Током Другог светског рата настрадало је више од шест милиона недужних жртава.

Процена да је током Другог светског рата нестало скоро 90 одсто предратне јеврејске популације у Србији. Само кроз логор Старо сајмиште прошло је око 32.000 заточеника а утврђено је да је живот изгубило око 7.000 Јевреја, као и још 10.636 логораша, различитих националности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво