Киша делимично прочистила ваздух у Београду, концентрација штетних честица и даље на високом нивоу

У већем делу Србије пада киша, а на планинама има снега. Температура висока за ово доба године. Изнад наших крајева пролази ослабљена фронтална зона антициклона из области Јадрана која се креће даље ка истоку земље. Зато је концентрација ПМ-10 честица у ваздуху нижа него претходна два дана. Промена времена утицала је и на смањење загађења ваздуха, каже за РТС Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Филип Радовић је рекао за РТС да је променом метеоролошкихи прилика отклоњена топлотна инверзија која је читаво време током дана са високим температурама и ведрих ноћи одржавала концентрацију загађујућих материја на високом нивоу.

"Врло важно је да је Влада поставила проблем загађења на највиши ниво агенде, и да ће у наредном периоду, на средњерочном и дугорочном плану бити мера у смислу превенције и смањења загађења. Верујем да ће у наредном периоду грађани Србије удисати ваздух какав удишу становници Европе", истакао је Радовић.

Према његовим речима, када се говори о аеро-загађењу, мора се имати на уму и микроклима и географски положај земље.

На питање могу ли акутна решења да реше хронични проблем, Радовић наводи да у решавању проблема загађења постоје краткорочне, средњорочне и дугорочне мере.

"Оне иду од модернизације енергетских постројења до редукције саобраћаја у урбаним срединама. Повећање енергетске ефикасности, модернизација постројења су најважније мере, јер оне значе редукцију фосилних горива", напоменуо је Радовић.

Кретање ваздуха и евентуалне снежне падавине у наредном периоду, каже Радовић, могле би да допринесу смањењу загађења ваздуха.

У претходна два дана ваздух у одређеним деловима Београда био је веома загађен.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрација ПМ-10 честица у појединим деловима Београда, Нишу, Ваљеву, Косјерићу, Новом Саду и даље је на високом нивоу. 

Температуре изнад просека

Током дана биће умерено до потпуно облачно са кишом.

Највиша дневна температура биће изнад просечних вредности, од четири до осам степени у већини крајева.

У Београду умерено до потпуно облачно са кишом. Највиша дневна температура до четири степена, ваздушни притисак изнад просека.

Наредних дана биће време слично данашњем. Више ће личити на јесење него на зимско. Снега ће бити једино на планинама.

У већем делу земље температуре ће бити изнад просечних вредности, понегде до 14 степени.

Сунце ће се пробити кроз облаке у четвртак поподне, па ће у другом делу седмице температуре ићи и до 15 степени.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво