Киша делимично прочистила ваздух у Београду, концентрација штетних честица и даље на високом нивоу

У већем делу Србије пада киша, а на планинама има снега. Температура висока за ово доба године. Изнад наших крајева пролази ослабљена фронтална зона антициклона из области Јадрана која се креће даље ка истоку земље. Зато је концентрација ПМ-10 честица у ваздуху нижа него претходна два дана. Промена времена утицала је и на смањење загађења ваздуха, каже за РТС Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Филип Радовић је рекао за РТС да је променом метеоролошкихи прилика отклоњена топлотна инверзија која је читаво време током дана са високим температурама и ведрих ноћи одржавала концентрацију загађујућих материја на високом нивоу.

"Врло важно је да је Влада поставила проблем загађења на највиши ниво агенде, и да ће у наредном периоду, на средњерочном и дугорочном плану бити мера у смислу превенције и смањења загађења. Верујем да ће у наредном периоду грађани Србије удисати ваздух какав удишу становници Европе", истакао је Радовић.

Према његовим речима, када се говори о аеро-загађењу, мора се имати на уму и микроклима и географски положај земље.

На питање могу ли акутна решења да реше хронични проблем, Радовић наводи да у решавању проблема загађења постоје краткорочне, средњорочне и дугорочне мере.

"Оне иду од модернизације енергетских постројења до редукције саобраћаја у урбаним срединама. Повећање енергетске ефикасности, модернизација постројења су најважније мере, јер оне значе редукцију фосилних горива", напоменуо је Радовић.

Кретање ваздуха и евентуалне снежне падавине у наредном периоду, каже Радовић, могле би да допринесу смањењу загађења ваздуха.

У претходна два дана ваздух у одређеним деловима Београда био је веома загађен.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрација ПМ-10 честица у појединим деловима Београда, Нишу, Ваљеву, Косјерићу, Новом Саду и даље је на високом нивоу. 

Температуре изнад просека

Током дана биће умерено до потпуно облачно са кишом.

Највиша дневна температура биће изнад просечних вредности, од четири до осам степени у већини крајева.

У Београду умерено до потпуно облачно са кишом. Највиша дневна температура до четири степена, ваздушни притисак изнад просека.

Наредних дана биће време слично данашњем. Више ће личити на јесење него на зимско. Снега ће бити једино на планинама.

У већем делу земље температуре ће бити изнад просечних вредности, понегде до 14 степени.

Сунце ће се пробити кроз облаке у четвртак поподне, па ће у другом делу седмице температуре ићи и до 15 степени.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

Zagađenje?

Hoćete da kažete da je sada vazduh zagađeniji nego do pre 25 godina,kada su radile silne fabrike.21 maj,Rekord,Zmaj itd,itd Sve je manje kuća,koje su ložile,jer ih je investitor pretvorio u zgrade.Masovno se koristio D2 dizel za kola....

(понедељак, 27. јан 2020, 15:25) - Pametnica [нерегистровани]

preciscivac vazduha

Treba svi u kucama da pored klima uredjaja imamo i ruske preciscivace vazduha i da barem koliko toliko pomognemo sebi i nasoj deci.

(понедељак, 27. јан 2020, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Ugalj

Za početak samo zabranite prodaju i korišćenje uglja privatnim licima i u termoelektranama postavite filtere.Rešite odlaganje i prikupljanje raznog smeća i rešite paljenje deponija i poljoprivrednih parcela.Posle toga sprovoditi dugoročne i srednjorocne mere .

(понедељак, 27. јан 2020, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Kiša

Tek kada padne kiša vidi se vizualno šta udišemo. Kada kiše stane, pogledajte na šta vam auto liči... To je šta je kiša zalepila...to vam se lepi u pluća.

(понедељак, 27. јан 2020, 12:13) - Tihi [нерегистровани]

Vazduh

Omogućiti svim građanima besplatan priključak na gas i na taj način smanjiti ogromnu zagađenost vazduha koji nas svakodnevno truje.
Gde je direktor Srbija gasa neka kaže nešto na ovu temu.
Trebaju nam konkretni koraci ka očuvanju životne sredine a ne prazne priče i obećanja!