Милешева је прекорачила вечност – осам векова вере и сјаја

Милешева ове године слави осам векова постојања, током којих је била и под кровом и у рушевинама, а да њен сјај и значај у култури и духовном животу српског народа никада није бледео. Подигао ју је Владислав, син Стефана Првовенчаног и унук Немањин, по замисли свог стрица Светог Саве, чије су мошти у Милешеву пренете из Трнова у Бугарској, где је преминуо 27. јануара 1236. године.

Ктитор је био син првог српског краља, зидана је у години када је Српска православна црква добила самосталност, а у вековима који су уследили предњачила лепотом и угледом.

Милешевске фреске и раскошна архитектура, достојни су почивалишта краља Владислава, и првог српског архиепископа, Светог Саве, чије су чудотворне мошти, три и по века, овде окупљале народе свих вера.

По наредби Синан пашиној, мошти свеца су однете из Милешеве и спаљене у Београду. Али, пашина жеља да угаси веру, слободарски дух и култ Светосавља изродила је сопствену супротност: искре тог пламена са Врачара и молитве из Милешеве, само су распламсале снагу вере, Савиног имена и дела.

У 16. веку Милешева је била најбогатији и најугледнији манастир Српске православне цркве, са штампаријом, скривеном под плафоном припрате. Када су у Великој сеоби монаси напуштали манастир, 150 коња једва је понело само књиге и оно највредније из богате манастирске ризнице.

"Један несрећни милешевски пророк, калуђер, давно негде, с краја 18. века, записао је на већ порушеној Милешеви да ће једина прекорачити вечност – многи неће, али Милешева хоће", прича историчар уметности Драгиша Милосављевић.

У години прославе јубилеја Милешева свету представља оно највредније што има – под крилом Белог анђела и у духу највећег светитеља и просветитеља српског народа.

"Свети Сава је пред нас Србе поставио најузвишеније идеале живота. Све оно што је најлепше нацртано, насликано, најлепше испевано, најлепше написано, најлепше саграђено, најлепше створено – учињено је по надахнућу Светога Саве", истиче епископ милешевски Атанасије.

Уздижући се над својим, осам векова старим темељима, царска лавра Немањића сведочи о овоземаљској пролазности свега, осим чисте вере, љубави и доброте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара