Нова црна листа послодаваца који крше права трудница

У сарадњи са Министарством за рад, Центар за маме објавио је "црну листу послодаваца" за децембар прошле године. На том списку су фирме које крше права трудница и породиља.

На црној листи налази се петоро послодаваца из Ниша, Зрењанина, Зајечара и Новог Сада. Кршили су права трудница и породиља запослених углавном у продавницама, угоститељским објектима, пекарама, фризерским салонима. 

"Највећи пропуст је да се породиљама не исплаћује новчана надокнада у моменту када су радиле или се рецимо обрачун о примању не доставља, или има прековременог рада, у принципу има чак и отказа. Од тих свих надзора које смо урадили, ми смо поднели и на сајту избацили 29 послодаваца, 19 је у вези са трудницама, а десет са породиљама", каже Стеван Ђуровић из Инспектората за рад.

Како би стале на пут кршењу њихових права, све чешће послодавце пријављују и саме труднице и породиље. Од септембра прошле године, то им је омогућено и посебном телефонском линијом. Од тада, СОС телефон зазвонио је 336 пута. 

"Како маме могу послодавце да пријаве због црне листе и анонимно, верујемо да велики број њих је додатно охрабрено самим тим што зна да можда њихово име неће ући у случај, а нешто ће се заиста десити", каже Јована Ружић из Центра за маме.

"У 190 инспекцијских налаза констатовано је да је у 29 све то било основано, према томе линија јесте оправдала постојање, изречене су одговарајуће мере, предлози за покретање прекршајног поступка, укази и друге мере. Од финансијских изречене су и казне", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популацину политику.

Оне могу бити од 800.000 до два милиона динара. Следећа црна листа послодаваца који су кршили права трудница и породиља биће објављена у првој недељи фебруара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи