Три "да" спасило и продужило 12 живота

Од почетка године три "да" и 12 спасених и продужених живота трансплантацијом. Током целе прошле године, било је петнаест сагласности породице, од почетка ове године већ три за донирање органа.

У овом тренутку око 2.000 људи чека на трансплантацију срца, јетре плућа, бубрега.

Од почетка године урађено је 12 трансплантација: пресађено је шест бубрега, три јетре, две рожњаче, а један 15-годишњак добио је срце - и то је прва педијатријска трансплантација срца у овој години.

Анестезиолог Наташа Петровић из Тима за трансплантацију јетре Ургентног центра каже да су пацијенти добро и да се навикавају на своје нове органе, на нови живот.

Према њеним речима, у питању су млади и радно способни људи и очекује да ће се вратити нормалном животу.

Докторка је навела да је инсуфицијенција јетре и бубрега повезана са великим инвалидитетом и да такви пацијенти "не дочекају неке велике године".

Зато је важно повећати свест о значају донирања органа. 

Истиче да је пет донора за месец и по дана дало сагласност у тренуцима ненадокнадивог губитка не мислећи само на себе, на своју тугу и несрећу, него и на друге људе и њихову муку.

"Не могу ни да замислим колико је то тешко и у име свих трансплантираних пацијената ја им се неизмерно захваљујем", рекла је докторка Петровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво