Гужве у чекаоницама, како да се заштитимо од грипа

Србија се суочава са повећаним бројем респираторних инфекција. Одељења у школама су десеткована, а чекаонице у домовима здравља препуне. У неким болницама забрањене су посете.

Због повишене температуре, кашља, кијавице гужва и у суботу испред лекарских ординација у Врању.

"У првој недељи јанура ми смо регистровали 120 оболелих од обољења слична грипу, другој 168, да бисмо у трећој имали 280 оболелих", каже др Слађан Станковић, епидемиолог из Завода за јавно здравље у Врању.

Према његовим речима, налазимо се у периоду када се и очекује повећање броја респираторих инфекција. Раст не бележи само Врање.

Докторка Надежда Радисављевић из Дома здравља "Стари град" каже да су приметили да је последња два-три дана повећан број пацијената са респираторним инфекцијама.

"Отприлике трећина их у току дана буде и углавном су то сличне тегобе: суви кашаљ, висока температура, слабост, болови у мишићима и то бисмо рекли да су стања која су слична грипу", рекла је Радисављевићева.

У недељи за нама, респираторне инфекције обориле су око 6.000 становника Србије. Имамо и вирус грипа.

Најугроженији су били најмлађи 

"Од тога смо потврдили код 52 особе присуство вируса грипа. Ради се о оним сојевима вируса грипа, који се налазе у саставу овогодишње вакцине", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, земеник директора Института "Батут".

Гужва и на педијатрији. Према подацима Института "Батут" у претходном периоду, најугроженији су били најмлађи. У појединим болницама уведена је забрана за посете.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже да нема епидемије вируса грипа, али да има различитих других респираторних инфекција.

"Уколико епидемиолошка служба у оквиру болнице процени да на тај начин може да смањи ризик за своје пацијенте, онда је разумна мера да се забране посете у неком периоду", рекла је Кисић Тепавчевић.

Редовно перите руке сапуном и топлом водом, избегавајте контакт са људима који су се разболели. Уз вакцинацију то су превентивне мере које нас штите од грипа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи