Чији је аутобус који је немачка полиција искључила из саобраћаја

Српски аутобус у распадању није оставио утисак само на немачку полицију која је фотографије објавила на Твитеру већ је изазвао и бројне коментаре на друштвеним мрежама од шаљивих до оштрих осуда. Контролом аутобуса који је превозио путнике за Србију утврђено је да је прешао 1,3 милиона километара, да је технички неисправан и искључен је из саобраћаја. Последице би могао да трпи целокупан српски путнички саобраћај, сматрају у делу стручне јавности.

Чији је мистериозни аутобус који је немачка полиција искључила из саобраћаја, а фотографије објавила на Твитеру? То утврђују српски полицајци са немачким колегама.

Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције наводи да ће се обавити надзор над правним лицем које је извршило технички преглед тог аутобуса.

"Утврдиће се да ли је било неправилности за покретање прекршајног поступка и одузеће се овлашћење за вршење техничког прегледа возила", напомиње Вида.

Аутобуси имају редовне годишње и полугодишње техничке прегледе. Пооштреним мерама које регулишу рад техничких прегледа обавезно је фотографисање возила и прописано време за преглед возила. Утолико је чудније да се очигледно неисправан аутобус уопште нашао на друму.

Председник Групације за путнички саобраћај Миломир Радовановић указује на више нивоа проблема.

"И у Србији, као и у државама у окружењу и Европској унији морају да се испуњавају врло строги стандарди што се тиче квалитета и исправности возила", додаје Радовановић.

У делу стручне јавности сматрају да би због случаја у Немачкој последице могао да трпи целокупан српски путнички саобраћај.

"Потребно је да се поправи постојеће стање српских превозника кроз сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције где они губе негде око 300 милиона евра годишње. То је новац који би свакако био значајан да се уложи у обнављање флоте и повећање плата возачима", каже стручњак за безбедност саобраћаја Милан Божовић.

Михајловић: Удружења нам се нису обраћала

Ресорно министарство вољно је да помогне.

Министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић тврди да то министарство никада до сада није добило ни иницијативу од било ког удружења.

"Немам ништа против да причамо о томе и видимо какве су могућности буџета. Има разних проблема у том сектору у вези са стањем аутобуса", истиче Михајловићева.

Полиција је током лета појачано контролисала аутобусе и домаћих и страних превозника. Нису, кажу, нађене драстичне неправилности, али су од 1.700 контролисаних аутобуса, код 900 откривени прекршаји.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво