Београд против загађења: Еколошка возила и садња милион стабала

На три мерне станице у Београду вечерас је ваздух загађен. Како би се изборио са аеро-загађењем, Град је објавио 43 мере које ће наредних година помоћи престоници да продише.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је донет петогодишњи план за смањење аеро-загађења.

Конкретне мере су подељене у седам области: саобраћај, енергетска ефикасност, сет мера за зеленији Београд, концентрисање индустрије у привредним зонама, комунална хигијена и обавештавање грађана и појачани мониторинг.

Како би се мере спровеле, биће потребно 6,5 милијарди евра, а Граду Београду ће помоћи држава и приватни партнери, рекао је Весић.

Истиче да већина мера може одмах да се спроведе.

Новине у саобраћају 

Када је реч о саобраћају, Београд неће више купити ниједно дизел-возило, већ само возила на компримовани природни гас, хибридна и електрична возила.

"У Београду имамо 740.000 возила, 540.000 аутомобила, што је 90.000 аутомобила више него пре шест година. На улицама је 657 аутобуса, 129 трамваја, 80 тролејбуса и пет електро-аутобуса", навео је Весић.

Прошле године су купљена 244 аутобуса са "евро 6" моторима, чиме су замењена возила са "евро 3" и "евро 2" моторима.

Донета је одлука да Београд у наредних годину дана купи 200 аутобуса на природни гас, а од 2021. до 2025. по 80 аутобуса годишње.

"То значи да ћемо за пет година имати 520 аутобуса на гас, а за седам година неће бити аутобуса на дизел, што ће дати значајан допринос смањењу загађења", рекао је Весић.

Издвојиће се 34 милиона евра како би градска предузећа купила нова возила на гас.

Ипак, Весић напомиње да је најзначајнија мера изградња метроа и београдске железнице, односно БГ-воза.

Борба против индивидуалних котларница 

У оџачарском систему у Београду има 300.000 котларница, а град Београд ће уложити 35 милиона евра за гашење котларница у јавним предузећима.

Где год је могуће, градиће се топловодни и гасни систем и подстицати прелазак на овакав систем грејања.

"Како бисмо помогли грађанима, смањиће се партиципација, и отплаћивати на више година, а са Владом ћемо договорити субвенције да би грађани могли без накнаде да се прикључе на гасну или топловодну мрежу", рекао је заменик градоначелника.

Најавио је и да ће се изградити још 306 километара топловодне мреже и 250 километара гасне мреже.

Истиче и да ће изградњом топловода Обреновац–Београд, сва топла воде из ТЕНТ-а ићи у грејање уместо да се просипа у Саву. Коришћењем топле воде уштедеће се 40 милиона евра на куповини гаса. За грејање ће се користити и гас са Винче.

Зеленији град 

Весић је рекао и да ће се стимулисати изградња енергетски ефикасних зграда и зграда са зеленим крововима. Предвиђено је и да се од наредне године уведу олакшице у обрачуну пореза за власнике зрада и кућа које имају зелене кровове.

Рекао је и да ће бити засађено милион стабала, за шта још нема места. Али, додаје, има места за неколико стотина хиљада.

"Крећемо са садањом, садимо 17 стабала у Карађорђевој, што је први пут да ће ова улица имати дрворед", навео је Весић и истакао да ће се засадити и 50 километара зелених зидова, попут оних у Булевару Михајла Пупина.

Добра вест и за бициклисте – најављује се изградња сто километара бициклистичких стаза, као и паркинга за бицикле.

Весић је рекао и да ће се боље прати улице – Београд тренутно има 50 камиона за прање, а набавиће још шеснаест.

Бољи мониторинг 

Као најважније мере Весић наводи повећање мониторинга, као и обавештавање грађана.

"Уводимо 25 нових мерних станица, а у оквиру пројекта 'паметан град', поставићемо мераче на 245 локација, па ће грађани преко апликације знати где је какво загађење и омогућити нам да брже реагујемо", рекао је заменик градоначелника.

Истиче и да ће станице са националном фреквенцијом преносити званичне податке и прогнозе загађења, да грађани буду више укључени.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво