Нова председница Уставног суда преузела дужност

На јавној седници Уставног суда Србије обављена је примопредаја функције председнице Весне Илић Прелић и од недеље 26. јануара ту дужност ће преузети Снежана Марковић.

Новоизабрана председница Снежана Марковић рекла је приликом примопредаје дужности да је избор на ово место једно од највећих професионалних признања у каријери правника.

"Свесна сам одговорности коју преузимам функцијом председника и надам се да ћу уз подршку успети да тај терет изнесем до краја. Ово тим што састав Суда чине истакнути правници, угледни професори и судије", навела је Марковићева.

"Верујем да је једногласним избором мене за председника исказана воља да заједничким снагама представимо Уставни суд као институцију која ће својим вољама допринети владавини права", додала је Марковићева.

Весна Илић Прелић је истакла да је током њеног мандата, односно од 1. јануара 2017. до 30. децембра 2019. године Уставни суд примио 42.500 нових предмета, од тога преко 41.600 предмета је добило уставне налоге, нешто више од 600 иницијатива и предлога, док је за 200 предмета, како каже изостала надлежност Уставног суда.

Прелићева је такође објаснила да се од Уставног суда не може очекивати да преузима надлежност других органа.

"Уставни суд је у хиљадама случајева пружио заштиту нашим грађанима", рекла је Прелићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво