Нова председница Уставног суда преузела дужност

На јавној седници Уставног суда Србије обављена је примопредаја функције председнице Весне Илић Прелић и од недеље 26. јануара ту дужност ће преузети Снежана Марковић.

Новоизабрана председница Снежана Марковић рекла је приликом примопредаје дужности да је избор на ово место једно од највећих професионалних признања у каријери правника.

"Свесна сам одговорности коју преузимам функцијом председника и надам се да ћу уз подршку успети да тај терет изнесем до краја. Ово тим што састав Суда чине истакнути правници, угледни професори и судије", навела је Марковићева.

"Верујем да је једногласним избором мене за председника исказана воља да заједничким снагама представимо Уставни суд као институцију која ће својим вољама допринети владавини права", додала је Марковићева.

Весна Илић Прелић је истакла да је током њеног мандата, односно од 1. јануара 2017. до 30. децембра 2019. године Уставни суд примио 42.500 нових предмета, од тога преко 41.600 предмета је добило уставне налоге, нешто више од 600 иницијатива и предлога, док је за 200 предмета, како каже изостала надлежност Уставног суда.

Прелићева је такође објаснила да се од Уставног суда не може очекивати да преузима надлежност других органа.

"Уставни суд је у хиљадама случајева пружио заштиту нашим грађанима", рекла је Прелићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар