Кров над главом за 40 избегличких породица у Сомбору

У оквиру Регионалног стамбеног програма, избегличким породицама у Собмору уручени су кључеви четрдесет станова. Уручењу присуствовао министар Ивица Дачић.

Додељени станови део су "Потпројекта 4", чија је вредност већа од осамнаест милиона евра, од којих је више од шеснаест милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од два милиона евра је национална контрибуција.

Уручењу кључева присуствовао је и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да кључеве стана данас добијају наши суграђани, који су бежећи од ратне стихије на просторима бивше Југославије, нашли мир и уточиште у Србији.

Додао је да је држава, иако је од тих тужних догађаја прошло и више од 20 година, тек данас у прилици да им помогне да добију пристојан дом.

Дачић је рекао да још постоје многа тешка и отворена питања у односу са нашим суседима, и да смо сведоци сталних притисака и замена теза у међусобним односима.

Подсетио је да се још трага за несталима и да многе породице још чекају одговоре о судбини својих најмилијих.

"Зато, са овог места, желим да вам упутим поруку наде и замолим да славимо живот. Да овај дан буде ваш нови почетак на путу ка некој лепшој и безбрижнијој будућности, за коју сви ми у Влади напорно радимо", рекао је Дачић, а наводи се у саопштењу Министарства.

Дачић је подсетио да је Србија са ЕУ остварила успешну сарадњу оличену управо у Регионалном стамбеном програму, чији је циљ да стамбено збрине и обезбеди све породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица.

Програм се спроводи у Србији, али и у Хрватској, БиХ и Црној Гори.

Дачић је додао да је Програм финансиран кроз донаторска средства, те да велику захвалност дугујемо ЕУ као највећем донатору, као и свим државама појединачним донаторима.

Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе.

Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор и стручну помоћ УНХЦР-а и ОЕБС-а.

У оквиру "Потпројекта 4" планирано је усељење у 1.233 стамбене јединице, у више општина и градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво