Здравствени радници на мети насилника, обавеза друштва да их заштити

У ноћи између уторка и среде, у Дому здравља у Краљеву, догодио се још један напад на здравствене раднике. Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић каже да напад на здравствене раднике не може бити третиран као приватна парница јер се није догодио на улици него у здравственој установи где његове колеге раде штитећи јавни интерес – здравље.

Жандарм у цивилу који је са пријатељима довео жену у алкохолисаном стању, у ноћи између уторка и среде, најпре је вербално а онда и физички напао медицинске техничаре у служби хитне помоћи Дома здравља у Краљеву.

Полиција је брзо стигла на место инцидента, а нападачу је одређено задржавање од 24 сата по Закону о прекршајима.

Министар здравља затражио је најстроже казне, а Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити позвао на измене Кривичног законика и увођење новог кривичног дела за напад на здравствене раднике, на начин како је прописано за кривично дело напад на адвокате.

Нема прецизних података о броју вербалних и физичких напада на запослене у здравству, али такве ситуације нису реткост.

"Обавеза друштва да заштити здравствене раднике" 

У четвртак је одржан и Управни одбор Лекарске коморе Србије.

Директор те организације Милан Динић каже да ће иницијатива Лекарске коморе Србије бити промена Кривичног закона и пооштравање казни за напад на здравствене раднике.

"Примећујемо да последњих година постоји појачана учесталост напада и сматрамо да постоји обавеза друштва да заштити лекаре и друге здравствене раднике. То не може бити третирано као приватна парница јер се није догодило на улици него у здравственој установи где су колеге радиле штитећи јавни интерес, а то је здравље", истиче Динић.

Наводи да је 2017. године Лекарска комора Србије потписала међународну деклерацију, заједно са другим европским коморама, за заустављање насиља над здравственим радницима.

"Од тада смо почели активности на ту тему. Радили смо анкету где је око 1.500 колега одговарало и резултати показују да 80 одсто њих током каријере доживи вербално насиље на послу, а преко 10 одсто физичко насиље. Морамо као друштво да станемо на пут томе", наглашава Динић.

Каже да је често насиљу изложено средње стручно особље, медицинске сестре и техничари.

"Морамо се јасно оградити и определити према таквом моделу понашања. Како није допустиво у здравственим установама, тако и на сваком другом месту", истиче Динић.

Напомиње да је однос лекара и пацијената нешто позитивно у српском друштву.

"Ово су спорадични негативни случајеви које треба да санкционишемо. Осећам у овом тренутку заједнички интерес свих комора здравствених радника и мислим да је друштвена свест тренутно на том нивоу да постоји простор да се измени Кривични закон и да се напади на здравствене раднике третирају како треба", каже Милан Динић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво