Када ће снег у Београду – шта каже статистика

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да до краја месеца неће бити озбиљног захлађења, да ће температуре бити изнад просека, биће мало кише, у већини дана суво, а понегде по котлинама може бити краткотрајне јутарње магле.

Недељко Тодоровић је гостујући у Београдској хроници РТС-а рекао да, иако је то најавио, снег није пао 23. јануара, мада је последњих неколико дана провејавао у Београду.

Према његовим речима, у РХМЗ-у се раде редовне оцене остварења прогноза и резултати.

"Што се тичу температуре показују да је остварење за један дан унапред око 90 или 95 одсто, што је на светском нивоу. Други дан прогноза опада за пет одсто, а већ после петог или шестог дана та вероватноћа или проценат остварења пада негде испод 80 одсто. После седмог или десетог дана је изузетна храброст да се каже шта ће да буде", рекао је Тодоровић.

У последњих 100 година, од 1921, каже Тодоровић, сваке десете године снежни покривач се формирао почетком јануара или до средине јануара.

"Најзанимљивија је зима 1950/51. година када се снежни покривач формирао 19. јануара и било га је током читаве зиме само један дан висине свега два центиметра", истакао је Тодоровић.

Додаје да 2020. година личи на ту зиму.

"Циркулације изнад северне хемисфере је толико сложена, да у наредних десет до 15 дана нема најаве изгледа да буде неког озбиљног захлађења и снежних падавина", казао је Тодоровић.

Наводи да су у последњих 130 година у Београду у четири случаја дневни рекорди били преко 20 степени за ово доба године.

"А преко 15 степени то је сваке четврте-пете године. И сваке десете година температура не пређе десет степени", истакао је Тодоровић.

За недељу се прогнозира 13 степени, што није, додаје, примерено јануару.

"Две узастопне године, 1996. и 1997. падао је снег у од 18. до 22. априла у Београду. Не само да је падао снег, него је снежни покривач био висине седам или осам сантиметара", истакао је Тодоровић.

Тако се, истиче, природа игра и неухватљива је.

"До краја месеца нема озбиљног захлађења, температуре изнад просека, мало кише, у већини дана суво, понегде може по котлинама да буде краткотрајне јутарње магле, и тако је до почетка фебруара. После не смемо да тврдимо", закључио је Тодоровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи