Напад хакера на апотеке у Београду, застој у набавци лекова

Лекови на рецепт издају се у београдским апотекама, залиха има довољно, али тренутно постоји застој у набавци. Разлог је напад хакера на систем Апотекарске установе Београд.

Због сајбер-напада који су хакери извели на сервере Апотекарске установе Београд, у уторак нису издавани лекови на рецепт. Од јуче се поново издају, али тренутно постоји застој у набавци.

"Јуче ујутро је кренуо електронски рецепт, а претходни дан није функционисао у нашим апотекама, јер смо ту директно везани преко Интернета. Ми смо се сами потпуно искључили са мреже да не би дошло до нових проблема, тако да смо од јуче нормално функционисали. Електронски рецепт се редовно издавао", наводи директорка "Апотека Београд" Јасминка Бјелетић.

Међутим, додаје Бјелетићева, нису кренули са аутоматским наручивањем, пошто има довољно робе у апотекама.

Објашњава да наручивања нису почела јер се врши провера рачунара у сваком објекту, "да видимо да се ту није нешто десило".

"Према нашим информацијама – није, јер смо ми одмах закључали целу мрежу", каже директорка "Апотека Београд".

"Аутоматско наручивање радиће од петка"

Вирус који је закључао податке на серверима апотекарске установе први пут је коришћен у Србији, тако да постојећа заштита није успела да спречи блокаду.

Још није могућ приступ тој бази, али је већа штета избегнута захваљујући томе што у систему постоји неколико копија које су заштићене и које се сада користе.

"Сада се пребацују подаци у базу података из апотека које су радиле три дана редовно. Ми то сада учитавамо, проверавамо и аутоматско наручивање лекова ће моћи да се ради од петка", најавила је Јасминка Бјелетић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 09:50) - Vlajko [нерегистровани]

Da sve je slučajno

Apotekarska ustanova Beograd se prodaje, tako je saopštio Grad Beograd. Dakle, treba je uništiti kako bi imala što nižu cenu i u tom trenutku se neko oglasi da je to koencidencija da nije ciljan napad??? Da li?

(петак, 24. јан 2020, 07:47) - Miloš [нерегистровани]

Koja divna koincidencija...

Baš u trenutcima kada grad planira da proda Apoteku Beograd 

(четвртак, 23. јан 2020, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Cena digitalizacije

Ništa nije savršeno pa ni digitalizacija. Pored niza prednosti ovo je smo jedna od strana ranjivosti sistema. Nema struje- nema lekova, crko hard disk-nema lekova, pao server-nema lekova, ne radi internet-nema lekova...

(четвртак, 23. јан 2020, 23:04) - Dejan M. [нерегистровани]

Pravi posao

za policiju...savremenu policiju...