Напад хакера на апотеке у Београду, застој у набавци лекова

Лекови на рецепт издају се у београдским апотекама, залиха има довољно, али тренутно постоји застој у набавци. Разлог је напад хакера на систем Апотекарске установе Београд.

Због сајбер-напада који су хакери извели на сервере Апотекарске установе Београд, у уторак нису издавани лекови на рецепт. Од јуче се поново издају, али тренутно постоји застој у набавци.

"Јуче ујутро је кренуо електронски рецепт, а претходни дан није функционисао у нашим апотекама, јер смо ту директно везани преко Интернета. Ми смо се сами потпуно искључили са мреже да не би дошло до нових проблема, тако да смо од јуче нормално функционисали. Електронски рецепт се редовно издавао", наводи директорка "Апотека Београд" Јасминка Бјелетић.

Међутим, додаје Бјелетићева, нису кренули са аутоматским наручивањем, пошто има довољно робе у апотекама.

Објашњава да наручивања нису почела јер се врши провера рачунара у сваком објекту, "да видимо да се ту није нешто десило".

"Према нашим информацијама – није, јер смо ми одмах закључали целу мрежу", каже директорка "Апотека Београд".

"Аутоматско наручивање радиће од петка"

Вирус који је закључао податке на серверима апотекарске установе први пут је коришћен у Србији, тако да постојећа заштита није успела да спречи блокаду.

Још није могућ приступ тој бази, али је већа штета избегнута захваљујући томе што у систему постоји неколико копија које су заштићене и које се сада користе.

"Сада се пребацују подаци у базу података из апотека које су радиле три дана редовно. Ми то сада учитавамо, проверавамо и аутоматско наручивање лекова ће моћи да се ради од петка", најавила је Јасминка Бјелетић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво