Акциони план у случају коронавируса, Србија има брзе тестове

Епидемиолог Лепосава Гаротић Илић рекла је за РТС да све здравствене установе имају свој акциони план у случају ванредних ситуација па и за случај у вези са коронавирусом. Имамо брзе тестове који за пар сати могу да идентифукују коронавирус, рекла је докторка и објаснила да се и код грипа и код коранавируса тешке форме болести и компликације пре могу јавити код особа са ослабљеним имунитетом, код старијих особа и мале деце.

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" препоручио је грађанима Србије да због коронавируса откажу или одложе путовање у Кину.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а Лепосава Гаротић Илић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље рекла је да Светска здравствена организација мора да разлучи све информације које има у вези са новим вирусом и на основу тога ће рећи да ли представља претњу за међународно јавно здравље.

"Што се тиче наше земље, ми смо кренули са мерама у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и у складу са међународним здравственим правилником", каже докторка.

Као чланица СЗО, Србија је прихватила тај здравствени правилник у коме стоје поступци који треба да се прате у случају ванредних ситуација.

Обавештавање становништа и упутства установама 

"Радили смо анализу о спремности наше земље по питању ванредне ситуације, односно новог вируса. Мере се предузимају на аеродрому. Министарство здравља, "Батут" и надлежне установе прате све оно што СЗО објави, а наше је даље да обавештавамо становништво и дајемо упутства осталим здравственим установама шта и како треба да раде и то је једна од мера", истиче Гаротић Илић.

Појавила се информација да би узрок вируса могла да буде кинеска кобра. "Добро је да се зна, још се истражује, али није непознаница да су животиње резервори овог вируса", рекла је она.

До сада је откривен велики број коронавируса, први је из 1962. године. Они се иначе, налазе и у животињама и у људима - птице и сисари су резервоари.

Објашњава да има коронавируса који се налазе само код животиња и само код људи. Али се врло често дешава да са животиња могу да пређу и на човека, као што се и овог пута десило.

"Нови коронавирус спада у подгрупу вируса као што су коронавирус који изазива САРС из 2002. године и МЕРС коронавирус који је био 2012. године. За МЕРС је било познато да су резервоари камиле, за САРС слепи мишеви", каже она.

Сличности између симптома код грипа и коронавируса 

Код нас је потврђен вирус грипа. Говорећи о томе по чему се разликују, докторка Гаротић Илић каже да симптоми могу бити слични. Код коронавируса симптоми могу бити од благе прехладе до тешког акутног респираторног синдрома.

У сваком случају, какоа каже, коорнавирус даје благе симптоме али код појединаца може да доведе до упале плућа, потпуног отказивања плућа и смртног исхода.

И за грип и за коранавирус је исто да тешке форме болести и компликације пре могу да се јаве код особа са ослабљеним имунитетом, код старијих особа и мале деце.

"Умрле особе од новог вируса су од 48 ди 89 година, имале су неко хронично обољење и били су слабијег имунитета", каже она.

Кина је предузела све мере као би спречила ширење вируса. У Кини је оболело 611, односно има укупно 622 случаја. Сви оболели су дошли из града Вухана.

Преношење са човека на човека доказано је само код здравствених радника који су неговали оболеле у једној здравственој установи.

"Имамо брзе тестове који за пар сати могу да идентифукују коронавирус. То је оно што је стигло на Инфективну клинику", рекла је епидемиолог.

Здравствене установе имају акциони план 

Према њеним речима, све здравствене установе имају свој акциони план за ванредну ситуацију па и за овакву ситуацију, припрема се на који начин ће се радити.

Инфективна клиника има искуства, први сумњиви случајеви иду на ту клинику, а остале установе се користе ако би се велики број оболелих јавило, објашњава докторка.

Лекари у другим здравственим установама обавештени су о клиничкој слици и на првом месту је податак да су оболели, односно сумњиви, допутовали из Кине.

Каже да је то смерница како могу да се определе и размишљају о коронавирусу.

Препорука грађанима је да не одлазе у провнције где има вируса и да не иду где су велике гужве, да једу добро обрађено месо и јаја и да не иду напијаце где има животиња и живине и да се јаве лекару ако добију неки од симптома.

Према њеним речима, свеже воће и поврће је најбоље за имунитет.

"Увек треба да будемо спремни, припремљеност је важна ствар. Ризик постоји, нема разлога за узнемирење и бригу", закључила је Гаротић Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво