Да ли је жута трака увек тамо где треба да буде

Жуте траке постоје да би се возила јавног превоза брже кретала – ако су правилно постављене. Возачи их не воле. Због вожње тим тракама 18.000 возача платило је казну 2018. године. Не смеју се уводити по сваку цену, већ, кажу стручњаци, на критичним деоницама где је изражен утицај путничких аутомобила и осталих возила на систем јавног превоза.

Професор Славен Тица са Саобраћајног факултета каже да се мора гледати шира саобраћајна слика и да се мора пажљиво видети оптерећење.

"На тим деоницама где постоји индиција и потреба за увођењем жутих трака, неопходно је видети колико је линија обухваћено том деоницом. Жуте траке се углавном не изводе за једну линију, напротив, један од критеријума је да се обухвати што више линија како би се обезбедила проточност", објашњава Тица.

Недавно су уцртане жуте траке у Улици Јурија Гагарина и Војводе Степе, тако да их је у Београду укупно 30 километара. Не смеју се уводити по сваку цену.

"На критичним деоницама, где је изражен утицај динамичког саобраћаја, значи путничких аутомобила и осталих возила, на систем јавног превоза путника. Циљ је да се утицај саобраћајног тока осталих возила минимизира на систем јавног превоза путника", истиче Тица.

Због вожње жутом траком, 18.000 возача платило је казну 2018. године. За сада је наплаћено шест хиљада казни из 2019, а око 100 поступака у току.

Ђуро Павлица, заменик председника Прекршајног суда у Београду, каже да у случају када су возачи иницирали судске поступке, оспоравајући издате прекршајне налоге, а уколико се утврди њихова одговорност, у обавези су да плате пун износ фиксне новчане казне од пет хиљада динара и трошкове прекршајног поступка.

И зато је на једној од неколико локација на којој возачи најчешће праве прекршаје и због тога иду код судије важно стрпљење.

Обавезно је чекање док се саобраћај не прореди, а онда, када се укаже прилика, следи укључивање у средњу траку, и то што пре, како се не би возило жутом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво