Плагијат је и једна реченица неовлашћено узета из туђег текста

Обавеза је да све докторске дисертације пре одбране иду на проверу оригиналности текста, каже за РТС ректорка Иванка Поповић. Указује да само три факултета Београдског универзитета имају програм којим може да се открије да ли смо преписали делове нечијег рада.

Иванка Поповић је у интервјуу за РТС говорила о томе колико је у Србији распрострањено плагирање дипломских, мастер и докторских радова и која су могућа решења.

- Све сакупљене податке нећете наћи, сваки универзитет има поимања на нивоу докторских студија, факултети знају на нивоу нижих нивоа студија. Мора да се нагласи већ у школском узрасту како се на правилан начин преузимају резултати који су други људи пре нас стекли, до њих дошли. Знате мислим да је проблем у томе што су инофмрације лако доступне, нарочито преко интернета и у том смислу пошто је то тако лако доступно не схвата се да је то нечије власништво, да је то вредност.

Колико факултета у Србији има програм којим може да се открије да ли смо преписали делове нечијег рада и да ли је и у томе решење, да ли би сви факултети требало да имају такве програме?

- Обавеза по Закону у целој земљи је да све докторске дисертације пре одбране иду на проверу оригиналности текста. Што се тиче нижег нивоа студија, ја могу да Вам кажем само за Универзитет у Београду, тренутно га имају три факултета и многи факултети размишљају да то набаве, али исто тако морам да кажем да је то доста скупо и за многе факултете неприступачно. Држава је већ у оквиру разговора Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Конуса договорила да заправо држава финансира прегледање свих докторских дисертација на нивоу Републике Србије, сада можемо полако да преговарамо за даље, али кажем вам то су врло озбиљна средства.

Да ли можете да нам објасните шта је плагијат, дакле колико процената један рад треба да буде преписан да би могао да буде оспорен? Ово питање се посебно отворило у јавности онда када је комисија ФОН-а одлучила да близу седам одсто рада није довољан проценат да би он био оспорен.

Било какво кванитатвино дефинисање шта је плагијат, шта није, је потпуно беспредметно. Заправо, већ једна реченица ако је кључна, ако је преузета неовлашћено из туђег текста представља плагијат, тако да не можете то на административни начин решити. Дужност је ментора и наставника да утврди у којој мери преузимање туђих резултата и текста представља прекршај.

Када сте већ код ментора, дакле каква је њихова одговорност, када се утврди да је нечији рад плагијат, ко и како покреће и какав поступак против ментора?

У смислу етичког понашања може се покренути поступак против ментора или наставника, да ли је поступио на етички начин и то се ради у оквиру, макар у Универзитету у Београду, нашег кодекса професионалне етике, дакле процедуре постоје.

Рад Београдског универзитета прошле године свакако је обележила и одлука да је докторат министра финансија плагијат. Министар се обратио Управном суду. Како Београдски универзитет гледа на тај потез?

Управни суд може да донесе одређене одлуке које може процедурално да утиче на ту целу процедуру, али што се тиче садржаја, верујте, тај налаз је прилично коначан за академску заједницу. Ми ћемо се наравно повиновати одлуци Управног суда, то се не доводи у питање, али чињенице и докази су прилично јасни и доступни свима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво