Ко брине о остављеним бебама

Поред пута у селу Буковска код Кучева пронађена остављена беба. Ово није први случај остављања тек рођених беба у Србији. Каква је процедура њиховог збрињавања и ко преузима одговорност за њих?

Плетену корпу која је стајала поред пута приметио је из аута Младен Журкић и телефоном позвао оца Братислава.

"Погледај неко нам бацио нешто у ливаду, нека корпа, нешто, појма немам. Да бих ја наставио ка граду, да се не бих враћао, пошто сам журио", каже Младен Журкић.

"Кад сам на метар, два, оно види се нешто увијено. И прво што сам чуо, чуо сам неки тихи плач, као кмечање. Кад сам погледао, види се лице мале бебе", додаје Братислав Журкић.

Братислав је одмах позвао полицију и хитну помоћ. Полицијска патрола из Кучева стигла је врло брзо и превезла бебу у локални дом здравља, одакле је пребачена у пожаревачку болницу. Дечак је доброг здравственог стања.

"Урађене су све неопходне анализе, сви прегледи. Сви показатељи су добри, тако да је беба стабилна и у добром општем стању", наводи Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац.

Када је пронађена, беба је била стара свега неколико сати. Срећна околност је да је кућа Журкића удаљена свега педесетак метара, јер је село Буковска раштркано по Хомољским планинама, а путем поред кога је беба остављена, ретко се пролази.

"Да је то било, па не знам, мало даље, могуће је да не би нико стао", наглашава Братислав Журкић.

Ово је друга остављена беба у Браничевском округу у протеклих годину дана. Прошлог јануара јавност је упознала Срећка, кога је непозната мајка, такође у плетеној корпи, оставила у снегу у Црљенцу код Пожаревца.

Са другог краја Србије из Чајетине је октобра 2018. године стигла прича о Гаврилу, пронађеном у порти цркве. У оваквим случајевима бригу о бебама преузимају локални центри за социјални рад. Превасходан циљ је пронаћи породицу из које беба потиче.

"Уколико не постоје услови у породици, уколико се утврди да дете стварно не може да живи и расте у широј породици, онда постоје алтернативни смештаји који омогућавају да се дете збрине. Превасходно то је хранитељство, хранитељска породица, а ако се процени да је институција као наша најпогодније место, онда се може сместити у институцију", објашњава Зоран Милачић, директор Центара за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској.

И Срећко и Гаврило, који сада носе друга имена, живе у новим породицама. Тако ће вероватно бити удомљен и дечак из Буковске, за чијом мајком полиција и даље трага.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво