Ко су странци на нашим градилиштима и у каквим условима раде

На градилиштима у Србији раде и странци. Неке ангажују стране, неке домаће фирме и од тога зависи коме могу да се обрате када наиђу на проблеме. Радницима из Индије који раде у Чортановцима ситуација се искомпликовала баш због тога: фирма страна, послодавац домаћи, а штрајк - универзално решење.

Седамдесетак радника који су, у потрази за бољом зарадом, на градилишта у Србији стигли чак из Индије, незадовољни условима рада, смештајем и кашњењем плата недавно су ступили у штрајк.

У допису који су упутили на бројне адресе тражећи помоћ, наводе да су плату добили за три месеца од последњих шест.

Послодавац је спреман да им плати карту до Индује, али не и да им пре тога исплати зараде које им дугује.

Раднике је ангажовала фирма "Николић д.о.о." посредством партнерске фирме регистроване у Америци, по правилима која важе у тој земљи, када су у питању обавезе и казне, али не и зарада.

"Тамо су прописане разноразне казне. Примера ради, за орагнизатора штрајка казна је 500 евра, за учеснике у штрајку је 50 евра. То је тотални апсурд, потпуно је ван памети. Имате одредбе где се позвиају на законодавство Србије, а на крају тог неког уговора кажу да све што није у реду надлежан је суд на Флориди, па ако он те одлуке стваи ван снаге, онда ће бити урађено тако", наводи Соња Вукановић, председник Самосталног синдиката путара Србије.

У међувремену, неколико њих се вратило у Индију. Други раде на великим инфраструктурним пројектима, а један број и даље штрајкује.

"Самостални синдикат путара Србије је члан Светске интернационале грађевинарства и дрвета. Ми смо, практично, од наших колега из Женеве добили молбу са апелом да помогнемо тим људима јер су они упутили дописе синдикату Индије, у којем су објаснили у каквој се ситуацији овде налазе", истиче Вукановићева.

Репортер РТС-а није успео да ступи у контакт са компанијом "Николић д.о.о." како би чуо њихову верзију.

Шта је утврдила инспекција рада

Инспекција је утврдила пропусте фирме "Николић д.о.о." и послодавац је спреман да се нагоди и плати прописану казну.

"Приликом контроле, ми смо установили да та лица имају одређени уговор, али смо истовремено установили да немају боравишну дозволу и да немају радну дозволу, што је за наше услове прекршај. То смо пријавили надлежној Туристичкој инспекцији и пријавили смо Министарству унутрашњих послова, Управи за странце", каже за РТС в.д. директора Инспектората рада Стеван Ђуровић.

Нажалост, само у случају да страна фирма која ангажује раднике из иностранства има регистровано представништво у Србији, примењују се наши прописи.

"Ако су они све своје радно-правне статусе регулисали са неком фирмом која је вани, а ангажују их послодавци са територије државе Србије, онда се ти уговори прихватају такви какви јесу, а ми пртежно контролишемо безбедност и здравље на раду и, наравно, да ли имају ове две дозволе о којима сам причао", истиче Ђуровић.

Уколико сматрају да су угрожени, радници могу да се обрате МУП-у. Иако су контроле показале да су у највећем броју страних фирми услови за рад бољи него у домаћим, инспекција је поднела 35 пријава.

Број оних који раде на црно опада, али инспектори су на нашим градилиштима затицали нелегалне раднике не само из Индије већ и из Турске, Албаније и других држава.

Прошле године је код нас евидентирано 30 одсто више радника из иностранства него 2018, а ове се очекује додатни раст, тако да је неопходно да се надлежни припреме да сви, пре свега, имају радну и боравишну дозволу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво