Ко су странци на нашим градилиштима и у каквим условима раде

На градилиштима у Србији раде и странци. Неке ангажују стране, неке домаће фирме и од тога зависи коме могу да се обрате када наиђу на проблеме. Радницима из Индије који раде у Чортановцима ситуација се искомпликовала баш због тога: фирма страна, послодавац домаћи, а штрајк - универзално решење.

Седамдесетак радника који су, у потрази за бољом зарадом, на градилишта у Србији стигли чак из Индије, незадовољни условима рада, смештајем и кашњењем плата недавно су ступили у штрајк.

У допису који су упутили на бројне адресе тражећи помоћ, наводе да су плату добили за три месеца од последњих шест.

Послодавац је спреман да им плати карту до Индује, али не и да им пре тога исплати зараде које им дугује.

Раднике је ангажовала фирма "Николић д.о.о." посредством партнерске фирме регистроване у Америци, по правилима која важе у тој земљи, када су у питању обавезе и казне, али не и зарада.

"Тамо су прописане разноразне казне. Примера ради, за орагнизатора штрајка казна је 500 евра, за учеснике у штрајку је 50 евра. То је тотални апсурд, потпуно је ван памети. Имате одредбе где се позвиају на законодавство Србије, а на крају тог неког уговора кажу да све што није у реду надлежан је суд на Флориди, па ако он те одлуке стваи ван снаге, онда ће бити урађено тако", наводи Соња Вукановић, председник Самосталног синдиката путара Србије.

У међувремену, неколико њих се вратило у Индију. Други раде на великим инфраструктурним пројектима, а један број и даље штрајкује.

"Самостални синдикат путара Србије је члан Светске интернационале грађевинарства и дрвета. Ми смо, практично, од наших колега из Женеве добили молбу са апелом да помогнемо тим људима јер су они упутили дописе синдикату Индије, у којем су објаснили у каквој се ситуацији овде налазе", истиче Вукановићева.

Репортер РТС-а није успео да ступи у контакт са компанијом "Николић д.о.о." како би чуо њихову верзију.

Шта је утврдила инспекција рада

Инспекција је утврдила пропусте фирме "Николић д.о.о." и послодавац је спреман да се нагоди и плати прописану казну.

"Приликом контроле, ми смо установили да та лица имају одређени уговор, али смо истовремено установили да немају боравишну дозволу и да немају радну дозволу, што је за наше услове прекршај. То смо пријавили надлежној Туристичкој инспекцији и пријавили смо Министарству унутрашњих послова, Управи за странце", каже за РТС в.д. директора Инспектората рада Стеван Ђуровић.

Нажалост, само у случају да страна фирма која ангажује раднике из иностранства има регистровано представништво у Србији, примењују се наши прописи.

"Ако су они све своје радно-правне статусе регулисали са неком фирмом која је вани, а ангажују их послодавци са територије државе Србије, онда се ти уговори прихватају такви какви јесу, а ми пртежно контролишемо безбедност и здравље на раду и, наравно, да ли имају ове две дозволе о којима сам причао", истиче Ђуровић.

Уколико сматрају да су угрожени, радници могу да се обрате МУП-у. Иако су контроле показале да су у највећем броју страних фирми услови за рад бољи него у домаћим, инспекција је поднела 35 пријава.

Број оних који раде на црно опада, али инспектори су на нашим градилиштима затицали нелегалне раднике не само из Индије већ и из Турске, Албаније и других држава.

Прошле године је код нас евидентирано 30 одсто више радника из иностранства него 2018, а ове се очекује додатни раст, тако да је неопходно да се надлежни припреме да сви, пре свега, имају радну и боравишну дозволу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Videla zaba de se konji kuju pa i ona digla nogu...

Nije mi prvi put da vidim da nasi ljudi osnivaju bisnise i hoce da se takmice sa drugim firmama samo podizanjem cene ako prodaju ili smanjenjem cene usluga ako naimaju. Sto se tice kvaliteta proizvoda i postovanja zakona fer utakmice eh sad tu je druga prica. Hoce savko da bude kapitalsta, a nece da igra fer. E nece da moze.
Plati seljo pa se vozi ili zasuci rukave pa radi kako se radi. Kradja i otimanje nece te daleko odvesti pa makar se ti registrovao i u Americi.

(четвртак, 23. јан 2020, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

За "а шта ме брига".

Ви дакле тврдите да закон о раду Републике Србике не важи за странце који раде за стране фирме у Србији? То није тачно, јер да би страна фирма уопште добила дозволу за рад у Србији мора да се придржава српских закона. То је основа појма „суверена држава". Ако било која фирма (домаћа или страна) не испуњава минимуме прописане свим законима РС, укључујући и закон о раду, она је у сивој или црној зони.

(четвртак, 23. јан 2020, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

A šta me briga?

Neka radi ko god hoće da radi. Ono što mene definitivno zanima jeste ko proizvodi robu, naročito prehrambene proizvode, koji mi se nude. Ali, Lidl na 90 % robe to namerno ne piše. Kada će Lidlu biti zatvorene prodavnice, centrala i naplaćena kazna od barem milijardu evra? Što se nadležnosti tiče, ako neka firma ima neprijavljenog radnika, onda ta firma odgovara pred našim sudovima za prekršaj. Ako je neko radio bez dozvole, odgovara pred našim sudom. Ali, ako neko ima problem sa američkom firmom preko koje je posao dobio i koja mu je garantovala da će sve biti u redu, onda on mora da tuži tu firmu pred američkim sudom, ovde nema radnička prava niti je naše pravosuđe nadležno za to. Kao da neki Indijac dođe ovde i pred našim sudom podnese zahtev za razvod od žene Amerikanke. Ne može.

(четвртак, 23. јан 2020, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Како може страни суд

да буде надлежан на територији Србије, а да српски закони не важе на територији Србије?

(четвртак, 23. јан 2020, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Kako je velikodusan

"Послодавац је спреман да им плати карту до Индије, али не и да им пре тога исплати зараде које им дугује."

(четвртак, 23. јан 2020, 09:49) - Markovljev [нерегистровани]

Pokradanje države

Ovo je samo još jedna "dobrobit" demokratije koja nam je stigla sa zapada.Firma je registrovana za sve i svašta a od zaposlenih ima Direktora i par stručnih radnika a radnici se angažuju preko sumnjivih agencija (kao naši radnici u Slovačkoj) i tako se pokrada država o doprinose a radnici su totalno obezpravljeni i bez ikakve zaštite.U vreme kada sam ja radio u gradjevinarstvu, onda je firma koja je htela neki posao morala da prokaže da je kako tehnički, tako i personalno opremljena.Danas se sve iznajmljuje, od lopate do krana i druge opreme, radnici su agencije iz SAD a što je najcrnje, sve to ispunjava Zakone Srbije.Forma je ispunjena a zašto ne reći, za robovlasničko vreme sasvim dovoljno.