Лончар: Србија има реагенсе којима се утврђује нови вирус

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема места за панику због коронавируса, који се појавио у Кини и проширио на неке земље, а да је Министарство предузело све мере како би спречила појаву тог вируса у нашој земљи, те да се ситуација прати и пратиће се из дана у дан. На београдском аеродрому постављена је најмодернија термовизијска камера.

Златибор Лончар је истакао да је на аеродрому постављена најмодернија термовизијска камера, које свима који уђу на београдски аеродром детектује телесну температуру. А ако се утврди да неко има повишену температуру, смешта се у карантин и потом пребацује на Инфективну клинику, где се даље прати његово стање.

Такође, истакао је да је Србија једна од ретких земаља која већ има реагенсе за идентификовање коронавируса, упаво на Инфективној клиници.

"Радимо све што препоручује СЗО, чак и више од тога", рекао је Лончар новинарима на београдском аеродрому.

Додао је да је и представник Светске здравствене организације у Србији рекао да је наша земља апсолутно у рангу свих развијених европских земаља.

Лончар је навео да је најважније да се утврди на који се начин вирус преноси, јер је утврђено да се преноси и са човека на човека, а не само са животиња на људе, како се првобитно мислило.

Подсетио је да данас после посдне хитно заседа СЗО, након чега ће уследити препоруке за даље поступање ради спречавања ширења вируса.

Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због коронавируса, од кога су у Кини оболеле 444 особе а умрло седамнаесторо.

Представник Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануш каже да нема разлога за панику, и да је Србија спремна. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво