Каква судбина чека бебу остављену крај пута

Дечак стар тек пар сати пронађен је јуче поред пута у планинском селу Церемошња, двадесетак километара удаљеног од Кучева. Беба је тренутно на дечјем одељењу пожаревачке болнице. Полиција утврђује ко су родитељи деце и шта је довело до тога да беба буде остављена.

Новорођенче које је пронађено код Кучева је мушког пола и рођено је у термину. О њему брину лекари пожаревачке болнице.

Зоран Милачић, директор Центара за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, објашњава каква је даља процедура и где ће беба бити смештена након отпуштања из болнице.

Најпре се, каже, мора утврдити ко су родитељи детета и шта се догодило у породици. То утврђују полиција и Центар за социјални рад.

"Треба да се види да ли је то нешто што се десило због одређене ситуације, да ли је то нешто што онемогућава да дете борави и даље у породици и да ли се дете може вратити тамо након комплетне претраге и увида шта се десило", истиче Милачић.

Потребно је, каже, утврдити психолошки статус мајке и шта се то догодило што је натерало мајку или оца да остави дете.

"Након тога се нуде различите опције мајци, пружа се подршка и чини све како би дете остало у породици", рекао је Милачић.

Ако нема услова да се дете врати у породицу, односно ширу породицу, разматрају се алтернативни смештаји, попут хранитељске породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво