Шест ствари које треба да знате о 14. конгресу СКЈ

Пре 30 година одржан је последњи конгрес Савеза комуниста Југославије. Напуштање конгреса од стране делегације Словеније означио је крај државне партије а симболички почетак краја Југославије.

Четрнаести конгрес Савеза комуниста Југославије одржан је од 20. до 22. јануара 1990. године, у београдском центру "Сава". Присуствовали су делегати из свих република и покрајина, делегати федерације, делегати руководства СКЈ као и партијска делегација ЈНА. Тадашњи председник Председништва ЦК СКЈ био је Милан Панчевски из Македоније.

Био је то први ванредни конгрес СКЈ. Сама иницијатива за сазивање ванредног конгреса иницирана је на, такође, ванредној конференцији Савеза Комуниста Војводине годину дана раније.

Нешто више од 1.600 делегата учествовало је у раду две пленарне седнице.

Највећа полемика вођена је између српске и словеначке делегације.

Комунисти из Србије, које је предводио Слободан Милошевић, залагали су се за увођење система "један човек - један глас", тј. за централизовање Југославије.

Словенци су предлагали конфедерацију и партије и државе или "савез савеза". Сви предлози словеначке делегације били су прегласани.

После два дана рада и оштрих вербалних сукоба 22. јануара касно увече председник СК Словеније Цирил Рибичич позвао је делегате Словеније да напусте Конгрес СКЈ.

Слободан Милошевић је предложио да конгрес настави рад и пређе на доношење одлука али се томе успротивила делегација СК Хрватске, запретивши да ће и они напустити конгрес. 

Милан Панчевски закључио је пред зору рад конгреса и најавио заказивање треће пленарне седнице. То се никада није десило чиме је Ванредни 14. конгрес СКЈ уједно био и последњи конгрес партије СКЈ која је земљом владала од завршетка Другог светског рата.

После распада државне партије уследио је и распад Југославије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво