Хоћемо ли бицикле куповати уз субвенцију државе

Министарство заштите животне средине размотриће достављени предлог који се односе на то да се субвенционише куповина бицикала, како би се смањило загађење, кажу у ресорном министарству.

Новосадска бициклистичка иницијатива саопштила је раније данас да је поднела Министарству заштите животне средине и Влади Србије предлог да субвенционише куповина бицикала.

У ресорном министарству кажу да су добили тај допис и да су удружењу из Новог Сада одговорили да ће га размотрити, и упутили даље да исти предлог доставе и Министарству саобраћаја.

"Сваки предлог упућен Министарству заштите животне средине, који је у циљу решавања еколошких проблема Министарство узима у разматрање, и сходно својој надлежности даље поступа", кажу за Танјуг у Министарсту животне средине.

Из удружења Новосадска бициклистичка иницијатива наводе да је Влада Србије до сада доносила само основне мере које су се односиле на моторни саобраћај и на то како да се ублаже последице загађења које та возила изазивају.

"Желимо да се субвенционише превоз који је еколошки прихватљив. Верујемо да више људи жели да вози бицикл, да су ти мали подстицаји, у односу на оне такси подстицаје, довољни да се то и учини и верујемо да то може на једноставан начин да буде реализовано", каже у изјави за Танјуг Марко Трифковић из Новосадске бициклистичке иницијативе.

У Новом Саду, каже Трифковић, има више од 30.000 бициклиста и приближно 100 километара бициклистичких стаза, те бицикл делује као очигледан избор.

Ако је могуће да таксисти од државе добију 8.000 евра субвенција за куповину аутомобила, зашто не би могло да се обезбеди 100 евра подстицаја за куповину бицикла, наводи Трифковић.

Каже да је то само полазна рачуница, те да би ова идеја могла да се надограђује.

Додатни предлози Новосадске бициклистичке иницијативе односе се на подстицаје привреди за набавку доставних бицикала, затим омогућавање послодавцима да трошкове за долазак на посао исплате и онима који долазе бициклом или пешке, јер и они, такође, имају одређене трошкове и када на посао долазе пешке или бициклом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво