Једнако је часно бити електричар и водоинсталатер, као дипломирани правник или економиста

Сваки пети средњошколац одлучио је да знање стиче у систему дуалног образовања – у учионици и у компанији. Закон који регулише образовање деце по том моделу на доради је у Скупштини Србије. Помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић Гарић каже за РТС да се неке од измена тичу повећања нивоа безбедности деце, као и да пријемни испити за ученике који желе да се образују по дуалном моделу буду пре регуларних.

Од 500 средњих школа, 104 су у систему дуалног образовања, скоро 7.000 ђака и 1.000 компанија се образује по том моделу, а Габријела Грујић Гарић истиче да ти резултати показују да смо постали лидери у региону у дуалном образовању.

"Када један систем желимо да заживи на набољи могући начин, што значи да желимо да постигнемо да млади људи у 21. веку заиста имају компентенције као скуп знања, вештина, способности, а то могу да остваре само на два места – у учионицама тј. амфитеатрима и реалном радном окружењу у компанијама", каже Грујић Гарићева за РТС.

Нагласила је важност дуалног образовања јер, поред теоријског знања, вештине постају фокус развоја образовања.

Закон који регулише образовање деце по том моделу на доради је у Скупштини Србије, а неке измене значе и већу безбедност деце која раде у компанијама.

"Јако је важно да млади људи уче у реалном радном окружењу, а самим тим да повећавао њихову безбедност, јер се ради о врло озбиљним процесима – дигитализованим процесима, о умрежавању процеса, програмирању ЦНЦ машинама", рекла је Грујић Гарићева.

На питање која су то опасна занимања за децу, истиче да су скоро сва занатска занимања, као и да је потребно све то контролисати.

"Ученике контролише просветна инспекција, али врло високу одговорност имају и представници компанија. Имамо лиценциране инструкторе који учествују у процесу учења кроз рад који прате план и програм наставе и учења", додаје Грујић Гарићева.

За школе са дуалном образовањем планирано је да пријемни испити буду раније, односно у исто време када су и испити за талентовану децу.

"Ми смо тиме пробудили борбу за овај вид реализације наставе на два места и они најбољи треба да имају прилику да се у предроку определе и покажу шта желе и да ако имају капацитет, знања, радозналости и интерсовања, а компанија је заинтересована за њих да они то могу у предроку да раеализују", каже Грујић Гарићева.

Велико интересовање за авио-механичаре, браваре завариваче, електричаре...

Примера ради, за Ваздухопловну академију на једно место пријављује се 15 ђака, јер авио-механичар у старту има плату 1.500 евра. Грујић Гарићева каже да је велико интересовање и за профиле бравара зваривача и електричара, водоинсталатера, мехатроничара.

"Дуално образовање у Србији јесте будућност зато што је то филозофија образовања. Она није заснована само да подржи занатска занимања, иако су она веома важна, него она подржава и образовање наших будућих ИТ инжењера, као и свих инжењерских струка", додала је Грујић Гарићева.

"Морамо да освестимо да је једнако часно бити и електричар и бравар заваривач и водоинсталатер, као што је дипломирани правник или економиста", поручила је Грујић Гарићева.

Опозиција оцењује да се дуалним образовањем понижава образовање, а на питање да ли ће прихватити амандмане опозиције на измене закона, Грујић Гарићева каже да би их прихватила ако би овај начин реализације наставе нешто одузимао.

"Дуални модел реалзације наставе је једна озбиљна допуна образовању и то морају сви наши родитељи да знају – то значи да смо ми креирали наш национани модел у складу са нашим промишљањима. Опште образовање је стуб образавања и то нико није дирао у креирању овог модела, ми смо заправо стручне предмете поделили на два места", објаснила је Грујић Гарићева.

Указала је да нико не понижава теоријска знања и да је теорија мајка знања која је заштићена у дуалном образовању.

"Дуални модел реализације је додата вредност и ови резулатати говоре о томе да су ипак наши млади препознали то и да ће овим моделом као јако млади људи имати развијено и самопоуздање и знање и вештине и способности и ставове и озбиљност и радну етику и то је једна озбиљна карта за будућност", закључила је Грујић Гарићева.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво