Уз музику и песму учи ђаке како да буду добри и вредни људи

Учитељ Предраг Спасојевић из Доње Трешњице код Малог Зворника придржава се Сенекине изреке да не учимо за школу, него за живот. Његове методе рада знатно се разликују од других, а часови су незамисливи без музике и песме.

Без гитаре учитељ Пеђа не почиње часове, а уз музику се наставља и остатак радног дана, било да је реч о часовима математике било српског језика.

"Моја мисија је била да деца слушају нешто што кући никада неће или што ће ретко слушати. Слушамо блуз, рок, џез, слушамо неку инструменталну музику и веома лепо то примају", објашњава Спасојевић.

У Пеђиној учионици, седморо ђака из две генерације. Уз њега, кажу, уче све оно што је планом предвиђено, али најпре како да буду добри и вредни људи.

"Учитељ нас је водио код ковача да видимо како се поткивају волови и научио нас је како треба да помажемо старим људима", прича Виктор Тодоровић.

Огњен Тадић каже да највише воли да им учитељ пушта блуз и то песму Адама Гасова.

"Изводим децу у природу, водим их на планинарење, идемо да пецамо, баш смо доста активни на том пољу. Наша деца су добра деца, васпитана, права сеоска деца, сви смо истог социјалног статуса, нико се ту не издваја", истиче Спасојевић.

О учитељу Пеђи и његовим ученицима више пута се говорило широм наше земље јер су познати као велики хуманитарци, иако и сами немају много.

И у школи им доста тога недостаје, али су, кажу, као прави сеоски домаћини научили да буду захвални на ономе што имају.

У моменту када се говори о увођењу холограмских наставника, у сеоским школама попут оне у Доњој Трешњици, ђаци се и даље греју помоћу фуруне на дрва и одлазе у пољске тоалете.

Надају да ће пре дигитализације у њиховој школи бити решени основни услови за учење и рад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво