Зашто су деца у Србији све мање саосећајна

Данци, најсрећнија нација на свету, имају емпатију као предмет од вртића до краја средње школе. Тамо се тако стварају успешни људи. Да ли је и нама потребан такав предмет?

Емпатија је способност да саосећате са неким и да то осећање препознате и развијете и код себе. Специјалиста психијатрије прим. др Ивица Младеновић каже да емпатија не мора да се учи у школи, ако имамо здраву породицу.

Истиче да су деца по рођењу емпатична, али да се то даље развија у породици, односно учи по моделу.

"Проблематично је ако се базирамо само на образовање, да ће научити емпатију у школи. Она се учи у породици", рекао је др Младеновић.

Објашњава зашто су људи све мање саосећајни и до чега то може довести.

"Људи постају све мање саосећајни, а деца посебно, јер се у нашем народу испољавање емоција сматра знаком слабости, а и као да се емпатијом ометају млади људи да се воде макијавелистичким принципом, да циљ оправдава све. То отвара врата рату, бомбардовању", каже Младеновић.

Емпатија има свој когнитивни и емоционални део. За когнитивни су одговорни политичари, лекари, новинари...

"Да ли неко сме да емпатише са Србијом када је бомбардована, ако је створена прича да смо најгори, геноцидни народ и лоше утичемо? То је когнитивни део емпатије", наводи доктор.

Сматра да без доброг система вредности емпатија не може да заживи.

"Изнад емпатије је систем вредности, правда је категорички императив. Ако емпатишете с неким преузећете и одговорност. Само зрели могу бити одговорни, можда ће због тога доживети санкције, али то указује на проблем система, а не емпатије. Ако желимо да емпатија поживи, треба да промовишемо позитиван систем вредности", истиче др Младеновић.

Ако имамо здраву породицу, емпатија нам неће бити потребна као предмет, закључио је Младеновић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара