Обреновaц, како се дише поред термоелектране

Београдска општина Обреновац има добар квалитет ваздуха, без обзира на то што се у овој општини налази највећа термоелектрана у Србији. Захваљујући новцу који општина добија од Термоелектране "Никола Тесла", угашене су котларнице у свим јавним објектима и уведено је централно грејање.

Дим из димњака Термоелектране "Никола Тесла" делује застрашујуће, али за разлику од београдског ваздуха, који је данас био и у "наранџастом", у Обреновцу је у "зеленом", што значи да је доброг квалитета.

Поређења ради, на основу мерања Ер вижуала и Агенције за заштиту животне средине, скоро три пута је мања концентрација ПМ честица у Обреновцу, него на Новом Београду.

Житељи Обреновца наводе да памте и гору маглу и гори ваздух, а неки кажу да се у ваздуху осећа и нафта.

Само од ТЕНТ-а, Општина Обреновац сваке године добија 500 милиона динара за умањењење ефеката загађења.

Од овог новца угашене су котларнице у свим јавним објектима и уведено је централно грејање.

Настављена је и сарадња са Центром дечјих летовалишта, па ће тако и ове године као и претходних девет, обреновачки основци ићи бесплатно на Гоч, Дивчибаре, Тару.

"И ширење топлификационе мреже и гашење индивидуалних котларница, изградња бициклистичко пешачких стаза, како би људи могли бициклом ићи у град да не користе свој индивидуални аутомобил, замена возила за јавни превоз, то се све финасира тим средствима", рекао је председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Повећење капацитета "плућа града"

Од новца који Обреновац добија од ТЕНТ-а саде се и дрвореди у граду.

"Први ред је ликвидамбар, затим су два реда брезе и онда имамо бор на крају, што се показало као најбоља нека мешавина да кажем која најбоље утиче на квалитет ваздуха у Обреновцу", навео је Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту животне средине Обреновац

Квалитет ваздуха се стално прати на базним станицама, а лекари из Дома здравља саветују како се треба понашати када је ваздух загађен. Таквих дана је у претходних 30 било неколико.

"Постоје да кажем испарења односно мириси који се шире у околини свих тих фабрика, то становници који живе тамо знају, али оно што ја жерлим да истакнем то је да се кроз базне станице тачно мери присутност лоших материја у тим врстама мириса. Значи није исто када ви видите дим и када га осетите и шта је у том диму и да ли је за становнишво опасно. Никад нећемо скривати ако је нешто опасно", истакао је Мирослав Чучковић.

Реконструкција електрофилтера урађена је на свим термоелектранама, и на Термоелектрани "Никола Тесла", па је емисија ПМ честица два и по пута мања, кажу у ЕПС-у.

Највреднији пројекат, који кошта 217 милиона евра, и технички најсложенији јесте одсумпоравање. Радови на четири блока ТЕНТ-а А су почели пре годину дана, а рок за завршетак је 42 месеца.

Када овај део посла буде урађен, емисија сумпорних гасова смањиће се девет пута. У плану је изградња сличног постројења и на осталим блоковима ТЕНТ А и на ТЕНТ-у Б, кажу у ЕПС-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво