Београд добија систем за пречишћавање отпадних вода

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са директором представништва компаније "Чајна машинери инжењеринг корпорејшн" у Србији Ли Сјуећенгом и директором ЈКП "Београдски водовод и канализација" Драганом Ђорђевићем споразум о сарадњи и уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Града Београда.

Зорана Михајловић је истакла да је Београд једини град у Европи који нема систем за пречишћавање отпадних вода, те да је овај пројекат од изузетног значаја јер је то питање животне средине и бољег квалитета живота грађана.

"Ово је капитални пројекат у који мора да буду укључени сви, док кинеска компанија буде преговарала са Министарством финансија око услова финансирања, а само прва фаза коштаће 271 милион евра, данашњим потписивањем споразума о сарадњи ми ћемо кренути у истражне радње – израду свих студија, анализа и пројектовање како не бисмо губили време", рекла је мнистарка.

Истакла је да се годишње у Саву и Дунав излије 190 милиона кубика отпадних вода, што се може упоредити са 60.000 олимпијских базена или 19 милиона цистерни, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Али, овде не стајемо, кроз нови инвестициони план 'Србија 2025' ми смо определили милијарду евра које ћемо уложити и у друге градове и општине у Србији које имају сличне проблеме", закључила је Михајловићева.

Потписивању су присуствовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Београда Горан Весић, као и представници амбасаде НР Кине.

Радојичић је рекао да је ово важан дан за Београд, јер ће се решити дугогодишњи проблем града.

"Захваљујући финансијској стабилности Владе Србије ми можемо заједнички да реализујемо овај капитални пројекат који ће се изводити по најсавременијим стандардима и који ће допринети унапређењу животне средине", рекао је Радојичић.

Весић је изјавио да једна трећина града нема канализацију, док се преостале две трећине излива у Саву и Дунав.

"Изградњом овом постројења укинућемо 80 одсто испуста отпадних вода у Саву и Дунав. Прва и највећа фабрика покриће 1,5 милиона грађана, док планирамо изградњу још четири мање", рекао је Весић.

Ли Сјуећенг је истакао да ће Београд имати двоструку корист од овог пројекта – побољшаће се квалитет живота грађана и избећи ће се опасност од поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво