Речни градски превоз у Београду – када ће идеја стара деценијама бити реализована

Да ли ће Београд после деценија расправа ипак добити свој речни градски превоз показаће нова студија Градског секретаријата за саобраћај чија је израда у току. Најзаинтересованији је Обреновац који тврди да дневно има око 22.000 путника који би бродом стизали у центар Београда. Идеја има и за линије које спајају Борчу, Нови Београд и Вишњицу са Ушћем и центром града.

Студија Градског секретаријата за саобраћај треба да повеже речни и градски превоз како би се растеретиле садашње линије ГСП-а и пружила алтернатива путницима који желе јефтин, еколошки и атрактиван превоз.

Централни хаб могла би бити обала Београда на води одакле би пловила која још нису дефинисана по капацитету могла да возе за Нови Београд, Земун, Вишњицу, Борчу или новобеоградске блокове.

Сви терминали морали би да имају везу са аутобуским или трамвајским превозом са могућношћу преседања.

Секретар за јавни превоз Београда Јовица Васиљевић каже да је идеја да се речни градски превоз интегрише у постојећи систем јавног превоза.

"Треба нам адекватна студија за увођење таквог превоза, да видимо како бисмо постојећи систем интегрисали у систем тарифа јавног превоза, да све буде целина, да пружи додатни квалитет грађанима који би избегли градске гужве, имали краће и атрактивније путовање", истиче Васиљевић.

Обреновац у овом тренутку нуди чак четири локације за овакав вид превоза којим би, за 20 до 30 минута, до центра Београда могло да се превезе чак 30.000 људи.

"Може до Земуна, може до Бетон хале. Ластин аутобус из Обреновца суштински сада иде на аутобуску станицу у Београду, а овако би дошао у Бетон халу која је суштински одатле мање од километра", каже председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Студија мора да води рачуна да повеже најбитније централне делове Београда на обалама Саве и Дунава.

Она мора да узме у обзир и туристичке потенцијале наших река, али и то да станица свакако мора бити код атрактивних локација као што су Музеј савремене уметности, Калемегдан, Земунски кеј...

Да би се пронашла конкретна решења потребно је бар још годину дана, али Обреновчани истичу да од одлуке до реализације може протећи мање од пет година.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво