Бројни успеси српских лекара

Година 2019. донела је медицинска достигнућа, која могу да промене и продуже људски живот. Тако је Нобелова награда за медицину отишла у руке научника за достигнуће које ће помоћи лечењу рака и анемије. Направљене су иновације и на готово свим пољима медицине.

У историју трансплантације тестиса уписао се и тим хирурга Универзитетске дечје клинике у Тиршовој. Прву такву у Србији, а другу у свету, извели су уз помоћ страних стручњака. Интервенција је урађена 36-годишњем пацијенту, а давалац је његов брат.

"Ради се браћи, монозиготима-једнојајчаним близанцима, од којих је један рођен са два тестиса, а други са једним лошег квалитета, који је током живота изгубио, тако да је он скоро 30 година на тој хормонској терапији, да би могао да живи нормално и функционише", каже Мирослав Ђорђевић, хирург у  Дечјој клиници у Тиршовој.

У јуну су хирурзи Ургентног центра у Београду одстранили тумор од 50 килограма, а почетком ове године од пола метра. 

"Успели смо да направимо, можда за сада највеће вађење тумора које је урађено у Ургентном центру за све време постојања Центра", каже хирург Владимир Вукојевић из  Ургентног центра.

Уведена је и метода која уклања бол у леђима. Комбинацију кисеоника и озона, добило је више од 220 пацијената.

"Показало се да у највећем броју случајева се добијају побољшања од 80 одсто у односу на стање пре интеревенције.Такви пацијенти код којих је постављен добар договор, могу да наставе са својим свакодневним активностима, могу да наставе са вежбањима које ће ојачати мишиће", каже Ружица Максимовић из Центра за радиологију и магнетну резонанцу КЦС-а.

Нада и за најтеже пацијенте, јер су у години за нама уведене и нове технике зрачења, уз помоћ икс-ножа, код 620 пацијената.

"Увели смо стереотаксично зрачење, као рутинско за метастазе на мозгу, костима, плућима, јетри. То до сада није било, стереотаксично зрачење мења хирургију", каже Биљана Шеха, начелница Центра за икс-нож.

Болести срца и крвних судова убица број један

Лекције од најбољих светских стручњака успешно сада примењујемо. У Клиничком центру у Крагујевцу оперишу се најтежи деформитети кичме код деце. 

"Оперисана су деца из читаве Србије, тренутно имамо на чекању и децу из региона, Босне, Црне горе", каже Срђан Влајовић, спинални хирург КЦ Крагујевац.

Лекари из света долазили су на Клинику за васкуларну хирургију на усавршавање. 

"Одлучио сам да дођем у Србију, јер се овде ради отворена хирургија, а ја желим да побољшам своје вештине", говорио је у јуну прошле године Рикардо Милоро из Италије. 

Директор Клинике за васкуларну хирургију КЦС-а Лазар Давидовић говорио је у исто време да је то резултат интензивне међународне сарадње са најзначајнијијм центрима који се баве васкуларном хирургијом у Европи и свету.

У Србији су и даље болести срца и крвних судова убица број један. Лекари у Војводини међу најбржима су постављали дијагнозу.

"Једино у овој установи радимо контрастну ехокардиографију, која омогућује прецизније промене код самих срчаних шупљина, па омогућују правилно дефинисање стратегија лечења, бржем опоравку пацијнета", каже директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Алекандар Реџеп.

Ове године стижу апарати фиброскен, циклотрон. Почела је реконструкција Инфективне клинике, а ускоро и изградња Тиршове 2. Наставља се и усавршавање лекара, па се очекују нови успеси. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво