Ни лед није препрека – широм Србије пливало се за Часни крст

Српска православна црква слави Богојављење, а широм Србије организовано је традиционално пливање за Часни крст.

Патријарх Иринеј служио је литургију у Храму Светог оца Николаја у Земуну, где је обављено велико водоосвећење.

Након литургије и литије централним улицама до Дунава, на Кеју се одржано традиционално пливање за Часни крст.

Титулу носиоца Богојављенског крста понео је Стеван Стојиљковић из Београда, који је први допливао до Крста у хладном Дунаву, док је од пет дама које су пливале златну медаљу Свебор Савеза Београда заслужила Јелена Стошић.

Победник Богојављенског пливања је огрнут плаштом и награђен златном Свебор медаљом, статуом Богојављенског пливача и плакетом "Носилац Богојављенског крста 2020".    

У спомен на јунаке страдале у одбрани отаџбине на Кошарама 1999. године старешина Свебор  Савеза Београда Цвјетко Стевановић спустио је ледени крст у Дунав. 

Пливало се и на Ади Циганлији и код Куле Небојше.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовао је пливању за Часни крст на Дунавском кеју у београдској општини Гроцка, а у овој традиционалној трци на Богојављење учествовало је и 11 припадника МУП-а.   

У такмичењу у Гроцкој учествовала су 52 такмичара, а први је до Часног крста допливао седамнаестогодишњи Душан Лукић, којем је Стефановић уручио златни крст.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић уручио је сребрне крстиће десетогодишњој Анастасији Петровић и Марку Антићу, који нису пливали, али су ушли у воду. 

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је пливању за Часни крст у Сремској Каменици и уручио плакету Немањи Благојевићу, који је међу 100 такмичара први допливао до богојављенског крста.  

На овогодишњем пливању у Панчеву је, међу 50 такмичара, победио студент ДИФ-а Милош Михајловић, ком је ово друга узастопна победа. 

Пливање за Часни крст у Ваљеву је десети пут одржано код бране на реци Градцу. Међу шездесетак пливача биле су и три жене.

До крста је први допливао ватерполиста Александар Ковачевић.

На Сави код Шапца и ове године се пливало са Богојављенски крст. 

У хладну реку ушло је око седамдесет пливача, а Јанку Топаловићу који је организовао прво пливање за Часни крст у Шапцу, додељен је златник. 

Урош Рајић из Јагодине, ученик Техничке школе у Ћуприји, први је допливао до Часног крста на Богојављенском пливању на Великој Морави у Ћуприји.  

Златник му је уручио председник Општине Нинослав Ерић.

Пливало се на Великој Морави, код моста на Државном путу Јагодина–Ћуприја–Параћин, а крст за који се пливало у реку спуштен је са моста.

Око 20 пливача, међу којима и једна девојка, кренули су из парка крај Мораве. Пре такмичења, у месној цркви одржано је Богојављенско богослужење и литија улицама Ћуприје.

Први пут за крст часни пливали су и Параћинци на великом језеру излетишта Грза. Свих 35 момака допливало је лагано до крста, тако да су на крају сви били победници. Температура воде у језеру на Грзи је била степен изнад нуле, а ван воде ваздух је био у приличном минусу. 

На крагујевачком језеру у Шумарицама, за часни крст пливала су 33 такмичара. Међу њима су биле и четири девојке. Петнаестогодишња Марта Дуњић освојила је витешку титулу - носилац Богојављенског крста Шумадије. Први пут је пливала за Крст часни и победила. 

Шеснаесту годину заредом пливало се за Богојављенски крст и у Чачку, на Градској плажи  Западне Мораве.

Ове године највећи број учесника до сада - 170 пливача.

Поред Чачана, било је пливача из Горњег Милановца, Лучана и Гуче. Најмлађи учесник имао је девет година, а најстарији 67.

Четврти пут најбрже је до леденог Богојављенског крста допливао Анђелко Ковачевић, студент Саобраћајног факултета из Чачка.

Неколико хиљада Чачана присуствовало је овој духовно-спортској манифестацији коју организују Спортски центар "Младост", Народни музеј у Чачку у Дом културе. 

Ужичанка допливала до крста на свој рођендан 

Марина Лазић из Ужица прва је од 77 такмичара допливала до часног крста на Ђетињи.

Марина, која данас слави 35. рођендан и која се први путе одважила да сиђе у хладну Ђетињу и раме уз раме са мушкарцима заплива до часног крст, изјавила да је за њу ово велика част.

"Данас је тако диван дан, данас је мој рођендан и велика је част пливати за часни крст. Мени се испунила вишегодишња рођенданска жеља и сад могу у миру да прославим рођендан", рекла је Марина.

"Вода није била тако хладна, није тако страшно као што људи причају, може да се поднесе", објашњава Марина, која препоручује свим храбрим људима да пробају.

На данашњем 12. пливању за часни крст у Ђетињи учествовало је 77 такмичара, од којих две девојке.

Пливању је претходила литија кроз град од Цркве Светог Ђорђа до градске плаже где је одржано такмичење.

На Тамишу, у Сечњу, лед је разбијен како би тринаест учесника пливало за Часни крст. Међу њима је била и једна девојка.

На Власинском језеру четврти пут организовано је пливање на Богојављење, за Часни крст. Пријавило се 70 учесника, међу којима и једна девојка, а најбржи је био 25-годишњи Стефан Јанковић из Сурдулице.

Већи део Власинског језера прекривен је ледом, само на месту где су уливни канали нема леда. Температура ваздуха је била -3 степена, а воде  два степена. За часни крст пливало се на 1.200 метара надморске висине, снега на Власинској висоравни има око пола метра. 

За Часни крст пливало се и у Црној Гори, у Беранама, Даниловграду, Бару, Херцег Новом и другим местима. Улицама Подгорице прошла је велика литија, након које се обавило саборно крштење и пливање за Часни крст.  

Богојављенско пливање организовано је  и у Бањалуци, где је пливању претходила литија подршке верницима СПЦ у Црној Гори.

Неки су пливали и у топлој води – у Аустралији

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво