Триван: Санкције против великих загађивача кључ за чистији ваздух

Квалитет ваздуха у Србији је релативно лош, пре свега у градовима, али варира од средине до средине и није другачији него што је био пре десетак година, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван. Гашење индивидуалних котларница кључ за решење загађености ваздуха, сматра Триван.

Гостујући у емисији Седмица Првог програма Радио Београда, министар Горан Триван је рекао да су највећи загађивачи термоенергетски капацитети.

"То су углавном термоелектране и њихова пратећа логистика, укључујући копове угља који производе огромне количине угљене прашине. Системи за грејање, од градских топлана до индивидуалних ложишта, јесу још један важан загађивач код нас. А поред свега наведеног, саобраћај игра важну улогу у загађеном ваздуху који удишемо", рекао је Триван.

Министар Триван каже да ће Радна група, која је формирана крајем прошле седмице, а чији је задатак отклањање узрока загађења ваздуха, почети да ради следеће недеље и да ће један од задатака бити координација између министарстава.

"Комисија ће детаљно разматрати ситуацију у сваком од најзагађенијих градова у Србији. У складу са тим ће предлагати и спроводити одређене мере", каже министар.

Говорећи о мерама које је Министарство животне средине предложило, ресорни министар је навео да је гашење индивидуалних котларница кључ за решење загађености ваздуха.

Прецизирао је да је решење да се куће у којима грађани користе овај начин грејања прикључе на топлане или на гас.

"Породице које поседују ове системе за грејање морају да користе енергенте који су примерени котловима и пећима које имају. Никако не сме да се користи гориво које није предвиђено за те намене, никако не треба користити коришћена уља, гуме јер је то толико токсично да не угрожава само те породице већ и комплетну животну средину", рекао је он.

Триван је апеловао на компаније које се баве грејањем и дистрибуцијом гаса, да нађу начине да појефтине прикључивање на системе за грејање јер, како каже, он верује да грађани желе да се прикључе али да их високе тарифе за прикључивање онемогућавају у томе.

Уређаји за одсумпоравање кључни корак 

Да би се решило загађење које потиче из термоенергетског сектора, Триван сматра да су уређаји за одсумпоравање, које морају имати све термоелектране, кључни корак ка еколошки прихватљивој средини.

Он додаје да је у претходним годинама обреновачки "ТЕНТ" уложио око 450 милиона евра у системе заштите ваздуха.

Горан Триван истиче да су санкције против великих загађивача "решење", али се онда поставља питање да ли држава може да функционише ако се из погона искључе велики произвођачи електричне и топлотне енергије.

"Забранити увоз аутомобила са евро 3 моторима" 

Министар је изричит да се увоз аутомобила са евро 3 моторима мора забранити, али да то није надлежност његовог министарства.

"То је смеће и отпад. Ми смо земља која је најактивнија у куповини тог смећа. Годишње увеземо око 150 хиљада возила старих између 10 и 12 година и која су најчешће дизел-возила најлошијег квалитета."

Коментаришући критике на рачун његовог министарства због загађења ваздуха, Триван каже да су његове изјаве о томе пренете 260 пута у протеклих 15 дана. Додаје да не прихвата критику да није говорио о теми која окупира пажњу наше јавности и да његово министарство није криво за квалитет ваздуха.

"Зашто смо криви? Зато што смо ископали опасни отпад, а његовим уклањањем чувамо средину од епохалног загађења. Да ли смо криви зато што смо инвестирали у проширење мреже станица за контролу квалитета ваздуха? Или смо криви што предлажемо забрану увоза аутомобила са евро 3 моторима? Да ли смо криви што смо пошумили 280 хектара у претходне две године? Све то говорима све време, и то као да неко неће да чује", рекао је Триван.

Административна грешка

Упитан да прокоментарише покретање поступка против Србије од Секретаријата енергетске заједнице због непотпуне примене Директиве о великим ложиштима која се односи на поштовање одређених граница за емисију штетних гасова, Триван одговара да се ради о Електропривреди Србије и о делу ложишта које нису саме електране, већ логистика која је потребна да би те електране функционисале. Како каже у питању је административна грешка.

"Морам да станем у одбрану Електропривреде Србије и да кажем да они (ЕПС) у потпуности примењују та правила. Без обзира што тај папир постоји у Бриселу, сада ће наша влада ставити печат на тај папир који се скраћено зове НЕРП. Са те стране је сада све у реду и неће бити компликација", каже Триван.

У области животне средине, Триван је најавио спровођење тридесетак пројеката и додао да нема заштите животне средине без заштите вода.

Истиче да је завршена преговарачка позиција са Европском унијом у вези са Поглављем 27. Због добро обављеног посла, Србија ће бити једина земља до сада која неће имати додатне предуслове за отварање поглавља.

"Сви сектори у нашој земљи ће морати да се прилагоде стандардима животне средине. То је драматична промена која ће се догодити у будућности и важно је да се та промена догоди и у нашим главама што пре", каже Триван.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи