Ако имате неплаћених казни, сада ћете лакше моћи да их платите

Грађани прекршајне казне које се налазе у Регистру неплаћених казни и других новчаних износа могу од недавно да измире електронским плаћањем, односно преко интернета. Тај систем су успоставили Министарство правде и Канцеларија за ИТ и е-Управу.

Радом правосуђа незадовољни су многи грађани, и Европска комисија каже да Србија мора да убрза реформе. Када је, међутим, реч о дигитализацији – помаци постоје.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић објашњава да се више не траже уплатнице за плаћање прекршајне казне.

Довољно је да се оде на портал Министарства правде, где се налази и објашњење како онлајн да се плати казна.

Истиче да се може платити платном или кредитном картицом, уз сва осигурања која постоје код банака. Оног тренутка када се уплата изврши, она се евидентира и није потребно да се доносе докази о плаћању.

"Министарство правде је на овај начин олакшало грађанима, да не троше време на неком шалтеру", рекао је Радомир Илић.

Електронска паметна табла 

Није непозната пракса да грађани избегавају да приме акте извршитеља, али дешава се и да извршитељи ни не покушују да им уруче документ, већ га окаче на огласну таблу суда, о чему грађани не буду обавештени, па се шокирају када им буде блокиран рачун у банци или дођу да им плене имовину.

"Некада су градови били мањи, судови се се налазили на главном тргу и огласна табла је била прави начин комуникације, То је сада превазиђено. Није реч о томе да грађани избегавају да приме акте, нити да извршитељи иду линијом нижег отпора, некада је то нужност", навео је Илић.

Због тога се уводи електронска огласна табла, путем које судови комуницирају са грађанима.

"Табла је сада електронска, а њено место је интернет, и досупна је 24 сата. Свако може ту да примети писмено, а касније ће и поступку добијати СМС поруку", закључио је Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи