Школе у Србији – од пољских тоалета до микробајт рачунара

Према најавама Министарства просвете, у наредних неколико година, настава у школама изгледаће знатно другачије. Роботи и холограмске пројекције наставника само су неке од најављених новина.

Основне школе у Смедереву су последњих година убрзано радиле на побољшању услова рада за ученике и запослене.

Модернизација наставе почиње 2008. године, када је завршена нова зграда са кабинетима и фискултурном салом ОШ "Јован Цвијић". Свих 28 учионица и кабинета има савремена наставна и техничка средства.

"Имамо рачунаре, пројекторе, ЛЦД телевизоре у свим учионицама и кабинетима, паметне табле, микробајт рачунаре, роботе у настави информатике, имамо модеран фоно-систем за учење страних језика", рекла је Драгица Голубовић, директорка ОШ "Јован Цвијић" у Смедереву.

Према речима директорке, модернизација наставе је неопходна.

"Класично предавање које је пре десет година примењивано, данас, просто, за ову генерацију, није примењиво. Ми морамо да пратимо нова научна достигнућа и морамо да будемо у складу са временом, јер деца од нас заиста то траже", навела је Драгица Голубовић.

Интеграција вештачке интелигенције у наставни систем 

Захваљујући дигиталним учионицама и уџбеницима, ученици се већ спремају за најављену интеграцију вештачке интелигенције у наставни систем.

"Што се тиче ових електронских уџбеника, доста је лакше, има више игара и занимљивије је", рекла је једна од ученица.

Модернизовану наставу, немају све школе у Србији. Сеоске школе са малим бројем ученика, тек су на почетку тог процеса.

Крива Феја једно је од већих планинских села у Пчињском округу.

Нова зграда основне школе "Краљ Петар Први ослободилац" саграђена је пре четири године. Двадесет шест ученика ове школе сада има нормалне услове за рад.

"Пет година смо били смештени привремено у згради која је преко пута, и за разлику од те, сада су много бољи услови за рад. Имамо и два кабинета, за информатику и наставу биологије", казао је Милош Костић, наставник српског језика и књижевности у ОШ "Краљ Петар Први ослободилац" у Кривој Феји.

У сеоским школама у општини Љубовија, до пре годину дана, деца су користила пољске тоалете. Проблем је сада решен.

Ипак, већину и даље загрева фуруна на дрва. За ђаке пешаке из удаљених села, посебно зими, неопходни су приступачнији путеви, много више од холограмских наставника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво