Код Тодоровића свака крава има посебан третман, па и јеловник

У шталама Тодоровића из Дубља код Свилајнца све су сама шампионска грла сименталске расе. А шампиони, зна се, заслужују посебан третман и све најбоље, па и јеловник за сваку краву у штали.

Венера, Ванеса, Вишња и Хана – актуелна шампионка Новосадског сајма, све имају лепа имена, добро порекло и пасоше, па и јеловнике по мери. Тодоровићи тврде да су јунице и краве као деца, нешто воле да једу, нешто не, па им угађају и то са добрим разлогом.

"Бирамо им храну стварно... Ако хоћемо да имамо млеко, да муземо млеко, крава мора да једе, не можемо да је оставимо данас да неће да једе да јој не дамо друго, морамо да јој бирамо храну да бисмо музли млеко. Ми од тога живимо", каже Вукица Тодоровић.

Ипак, најважнија је љубав према животињама, истичу Тодоровићи. Не памте када су били на одмору. Крава мора да се храни и на светак и на петак и да се музе у тачно одређено време.

Милан Тодоровић каже да је крава Венера 2017. године била супершампионка сајма, а њена ћерка је била шампионка као првотелка, као и да су то краве које дају отприлике 35 литара млека.

На питање да ли Венеру највише воли, Милан каже да је она посебно мирна. "То смо очували од наших крава, није из увоза, мајка је од наших крава. Толико је мирна крава и умиљата", наглашава Милан Тодоровић.

Тодоровићи тренутно имају тридесетак расних грла. Млекари у Крагујевцу свакога дана испоручују од 200 до 220 литара млека. Гаје и овце, а обрађују око 35 хектара земље.

"Сада тренутно имамо 36 динара плус седам динара премију од државе. Мислим да би требала да буде већа цена млека, на муку и на рад око бављења млечним говедарством", наводи Драган Тодоровић.

Тодоровићи сами припремају сточну храну од свог кукуруза и јечма, а сојину и сунцокретову погачу купују. Иако је посао захтеван, од производње млека, тврде, може лепо да се живи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво