Новине у попису становништва, питања и за мушкарце

Попис становништва 2021. године у Србији биће први на којем ће се лаптоп рачунари користити за прикупљање података, предвиђа Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова, који се налази у скупштинској процедури. Први пут смо у пробном попису, у априлу 2019. године, питали и мушкарце, а не само жене, за број живорођене деце, што је била пракса у ранијим пописима, објашњава помоћница директора за Сектор друштвених статистика РЗС Снежана Лакчевић.

Tеренско прикупљање података трајаће 30 дана, а пре него што почну са радом, пописивачи ће имати дужу обуку него раније и први пут ће надлежни "укрстити" геопросторне податке и податке пописа, што ће све заједно омогућити бржу, квалитетнију и комплетнију обраду податка.

"За разлику од свих претходних пописа када смо користили папирне обрасце, следеће године ћемо попис радити рачунарима", каже за Танјуг помоћница директора за Сектор друштвених статистика РЗС Снежана Лакчевић.

Разлога за то има више, навиди Лакчевићева и појашњава да ће коришћење лаптопова допринети квалитетнијој обради података, јер ће у апликацији за унос бити уграђена правила логичке контроле, па ће се подаци директно смештати на сервис Завода.

Теренско прикупљање ће трајати 30 дана 

"У реаланом времену ћемо пратити рад пописивача", рекла је Лакчевићева.

Додала је и да ће бити скраћено време теренске реализације пописа и почетка дисеминације, односно доступности пописних података.

Теренско прикупљање ће трајати 30 дана, почев од 31. марта 2021. године, за разлику од двонедељног прикупљања, што је била пракса претходних година.

Такође, повећаће се и број дана обуке пописивача.

"Пракса је до сада била да обука траје три, али сада ће трајати пет дана", навела је Лакчевићева.

Број пописивача је знатно смањен, па ће тако на овом попису бити ангажовано 15.500, док је на претходном попису било 38.000 пописивача.

Према њеним речима, први пут на овом попису ће бити повезани геопросторни и пописни подаци, што ће омогућити да се они искажу на нижем територијалном нивоу, од нивоа насеља, што је до сада била пракса.

Мушки фертилитет 

Следећи примере добре праксе других земаља, велику новину у попису 2021. године представља мушки фертилитет.

"Први пут смо у пробном попису, у априлу 2019. године, питали и мушкарце, а не само жене, за број живорођене деце што је била пракса у ранијим пописима", објашњава Лакчевићева.

Она је додала да ће пописивачи бити ангажовани путем јавног позива, уз услов да су пунолетни, да нису кажњавани и да имају најмање средњу стручну спрему и основно познавање рада на рачунару.

Трошкови за спровођење пописа су око 29,3 милиона евра, од чега ће Европска комисија обезбедити готово половину – 14,2 милиона евра.

"Пројектована средства пописа су 500 динара по глави становника. У поређењу са другим државама, ми смо ту приближни, чак и јефтинији", рекла је Лакчевићева.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Svi Srbi sve znaju

Zna se da se za fertilni period uzima kohorta zena od 15 do 49.
Fertilitet i natalitet su dve stvari razlicite u demografiji, tj izrazavaju dve stvari. Natalitet broj rodjenih na 1000 stanovnika, a fertilitet broj zivorodjene dece po zeninu fertilnom periodu.
Koliko ljudi misle da sve znaju pa komentarisu o svima temama a pojedini se skolovali dosta dugo.

I 2021. je trebalo da bude registar stanovnistva, a ne popis, ali mi i dalje kaskamo za svetom.

(субота, 18. јан 2020, 19:35) - Smartass [нерегистровани]

@Fertilitet il i natalitet ?

U demografiji postoji nešto što se zove TFR ili Total Fertility Rate (Naši ga slobodno prevode samo kao fertilitet). Ukratko, broj koji kaže koliko jedna zena, u fertilnom dobu (15-44 godina ili do 49, još se nisu dogovorili) u proseku ima dece. Podatak je često mnogo relevantniji od nataliteta, koji ne uzima u obzir starost populacije.

(субота, 18. јан 2020, 18:29) - Djuradj [нерегистровани]

@Laptopovi ???

Pa sta ako drzava kupi laptopove,nece ih unistiti posle popisa.O cemu ti brines,pametnije bi bilo da vodis brigu o svojem domacinstvu.Zivimo u dobu elektronike.

(субота, 18. јан 2020, 18:10) - Petar [нерегистровани]

laptopovi ???

Da li to znači da će država kupiti 15.500 laptopova za popisivače ?

(субота, 18. јан 2020, 17:40) - Dejan M. [нерегистровани]

Pitanje za zakonodavce

Da li sada imate ili nemate ili nikad niste imali ugled?

(субота, 18. јан 2020, 17:29) - anonymous2021 [нерегистровани]

Пописати жртве

Треба искористити попис да се попишу жртве ратова из претходних 100 година. То би могла да буде добра база за даља истраживања научника и да се делимично исправи грешка да никад нисмо потписали наше жртве .

(субота, 18. јан 2020, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Fertilitet il i natalitet ?

Fertilitet se ne meri po broju dece koje imate vec u laboratoriji.

(субота, 18. јан 2020, 15:39) - Zivko [нерегистровани]

Zanimacija

Srbija je zemlja cuda

(субота, 18. јан 2020, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

Јасно и гласно

Дефиниција фертилитета: "Фертилитет, или родност, једне популације најбоље изражава стопа укупног фертилитета. Она представља просечан број деце коју у репродуктивном добу роди једна ЖЕНА." Ниједан мушкарац НЕ може да роди ниједно дете. То је природна или Божија привилегија жене. Или мењајте термин (у "број остварениг очинстава" или тако некако) или укидајете ову глупост. НЕ постоји мушки фертилитет, јер то се на српском каже РОДНОСТ.