Шта Београд планира како би смањио загађење

Влада Србије формирала је Радну групу чији је задатак да уз анализу стања предлаже мере за решавање загађења ваздуха. Београд, чија је кандидатура за зелену престоницу прихваћена, планира конкретне мере за саобраћај, грејање, енергетску ефикасност, озелењавање.

Грађани очекују да се што пре нешто предузме да се смањи загађење.

"Прво треба да се смањи број аутомобила у Београду, друго мислим да би требало нешто да се предузме по питању гашења пожара на отпаду у Винчи", каже један суграђанин.

Сматрају и да се друмски саобраћај, превоз терета што више пребаци на железницу, да људи више возе бицикл и користе јавни превоз, као и да се уведе централно грејање већини људи. 

У плану су субвенције за енергетску ефикасност до 90 одсто средстава и да се гасе котларнице, којих је остало још тридесетак.

"Пре свега желим да нагласим да је изузетно значајан пројекат метроа који треба да буде повезан заједно са Београд-возом и на тај начин да се значајно унапреди јавни превоз", наводи градоначелник Зоран Радојичић.

Топловод између Обреновца и Новог Београда

Следећи важан пројекат је, каже, топловод између Обреновца и Новог Београда, којим би се значајан део Новог Београда, а и генерално Београда, повезао и растеретио део града који се греје индивидуалним ложиштима.  

Београд је прошле године купио 240 нових аутобуса са "евро 6" мотором, а ове године ће купити још сто таквих зглобних аутобуса, 40 тролејбуса и десет електричних аутобуса.

"Можете да више коритите јавни превоз. Можете да уведете бесплатан јавни превоз када имате веома велико загађење ваздуха, тако да људи могу да оставе кола код куће и да се возе аутобусом, да поведу рачуна о здрављу и квалитету живота", каже Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији.

Србија лежи на геотермалним водама 

Многе европске земље имају чистији ваздух јер прелазе на чисте изворе енергије, којих има и у Србији.

Србија целом својом површином лежи на геотермалним водама, које уопште не користимо, каже Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изврсности за хемију и инжењеринг животне средине ИХТМ-а.

"За око 30 одсто имамо већи соларни потенцијал од Немачке, Аустрије и Швајцарске, ми готово да не користимо соларну енергију. Србија је 70 процената под пољопривредом и сав тај биљни отпад може да се користи за производњу биогаса, метана, који ће се даље користити за производњу електричне енергије", навела је Драгана Ђорђевић.

У скандинавским земљама и министри на посао иду бициклом и аутобусом. У Сингапуру се 90 одсто људи вози јавним превозом. У Милану се већ граде шуме-солитери. У Њујорку ће зелени кровови на новим зградама постати обавезни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво