Кликом до робе, али и преваре

Пореска полиција поднела је Јавном тужилаштву у Београду кривичне пријаве против две особе из Београда које су осумњичене да су прометом робе страног порекла утајиле око 22 милиона динара. Осумњичени су три године продавали обућу преко Инстаграма, а испоручивали и наплаћивали преко курирске службе. Приход од нерегистроване делатности нису пријавили и нису уплатили порез.

Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, навела је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да су продаја фалсификоване робе и "пецање" најчешћи начини преваре.

"Продаја робе страног порекла која није аутентична, брендови који су фалсификовани и који се продају по невероватно ниским ценама најчешћи су случај преваре. Затим следи фишинг метода, где се грађани путем различитих мамаца у смислу – добили сте на наградној игри путовање – једноставно маме да се упецају и уплате одређен новац како би добили нека повољна путовања или награду", објашњава Матићева.

Наводи да се у Србији у највећој мери преко интернета купује спортска одећа и обућа, али и резервишу туристичка путовања.

Како каже, на интернету једним кликом можемо доћи до робе коју желимо, али можемо бити и преварени. Да бисмо избегли превару, потребно је да проверимо да ли су продаваци од којих купујемо регистровани, јер једино на тај начин можемо да заштитимо своја права.

"Уколико желимо преко Инстаграма, Фејсбука или неке платформе да купимо неку робу, можемо тражити од тих лица да нам пошаљу доказе о регистрованој радњи или да на сајту АПР-а кроз једну кратку претрагу дођемо до података да ли је реч о регистрованом продавцу или не", објашњава државна секретарка.

Како каже, друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм представљају нови вид куповине који је све чешћи и који ће сигурно у наредних десетак година у свету имати примат у односу на класичну трговину.

Предности интернет куповине

Како каже, предност куповине преко интернета је та што купци, уколико су незадовољни производом који су купили преко интернета, могу без образложења да је врате у року од 14 дана.

"Када купујемо електронски, наша права могу бити угрожена као и приликом сваке куповине, али нама је много лакше да остваримо своје право када смо неку робу купили електронски него у продавници. Према важећем закону о заштити потрошача, ако нисмо задовољни, можемо чак у року од 14 дана робу коју смо електронски купили вратити без икаквог образложења, док у продавници морамо имати неко образложење зашто враћамо робу, па смо незадовољни", објашњава Матићева.

Истиче да све те светске платформе имају добар углед управо зато што поштују права потрошача и не праве проблем приликом повраћаја робе.

"Наравно, када купујете робу од продавца из иностранства, тада важе нека друга правила, која су истакнута на тој платформи и зато прочитајте шта пише јер се односи на ваше потрошачко право", наводи државна секретарка.

Инспектори као тајни купци 

Додаје да је купцима на услузи и тржишна инспекција.  

"Ако су нам права била угрожена, ако смо били незадовољни неком куповином коју смо обавили, ту је тржишна инспекција која апсолутно може да нам изађе у сусрет и реши проблем", наводи Матићева.

Наводи да су новим законом предвиђене и неке нове казне, неки нови механизми и методе праћења нелегалних продаваца: инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице.  

"Тајна куповина омогућава да се на лакши начин уђе у траг нелагалним продавцима на друштвеним мрежама", закључила је Матићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво