Кликом до робе, али и преваре

Пореска полиција поднела је Јавном тужилаштву у Београду кривичне пријаве против две особе из Београда које су осумњичене да су прометом робе страног порекла утајиле око 22 милиона динара. Осумњичени су три године продавали обућу преко Инстаграма, а испоручивали и наплаћивали преко курирске службе. Приход од нерегистроване делатности нису пријавили и нису уплатили порез.

Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, навела је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да су продаја фалсификоване робе и "пецање" најчешћи начини преваре.

"Продаја робе страног порекла која није аутентична, брендови који су фалсификовани и који се продају по невероватно ниским ценама најчешћи су случај преваре. Затим следи фишинг метода, где се грађани путем различитих мамаца у смислу – добили сте на наградној игри путовање – једноставно маме да се упецају и уплате одређен новац како би добили нека повољна путовања или награду", објашњава Матићева.

Наводи да се у Србији у највећој мери преко интернета купује спортска одећа и обућа, али и резервишу туристичка путовања.

Како каже, на интернету једним кликом можемо доћи до робе коју желимо, али можемо бити и преварени. Да бисмо избегли превару, потребно је да проверимо да ли су продаваци од којих купујемо регистровани, јер једино на тај начин можемо да заштитимо своја права.

"Уколико желимо преко Инстаграма, Фејсбука или неке платформе да купимо неку робу, можемо тражити од тих лица да нам пошаљу доказе о регистрованој радњи или да на сајту АПР-а кроз једну кратку претрагу дођемо до података да ли је реч о регистрованом продавцу или не", објашњава државна секретарка.

Како каже, друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм представљају нови вид куповине који је све чешћи и који ће сигурно у наредних десетак година у свету имати примат у односу на класичну трговину.

Предности интернет куповине

Како каже, предност куповине преко интернета је та што купци, уколико су незадовољни производом који су купили преко интернета, могу без образложења да је врате у року од 14 дана.

"Када купујемо електронски, наша права могу бити угрожена као и приликом сваке куповине, али нама је много лакше да остваримо своје право када смо неку робу купили електронски него у продавници. Према важећем закону о заштити потрошача, ако нисмо задовољни, можемо чак у року од 14 дана робу коју смо електронски купили вратити без икаквог образложења, док у продавници морамо имати неко образложење зашто враћамо робу, па смо незадовољни", објашњава Матићева.

Истиче да све те светске платформе имају добар углед управо зато што поштују права потрошача и не праве проблем приликом повраћаја робе.

"Наравно, када купујете робу од продавца из иностранства, тада важе нека друга правила, која су истакнута на тој платформи и зато прочитајте шта пише јер се односи на ваше потрошачко право", наводи државна секретарка.

Инспектори као тајни купци 

Додаје да је купцима на услузи и тржишна инспекција.  

"Ако су нам права била угрожена, ако смо били незадовољни неком куповином коју смо обавили, ту је тржишна инспекција која апсолутно може да нам изађе у сусрет и реши проблем", наводи Матићева.

Наводи да су новим законом предвиђене и неке нове казне, неки нови механизми и методе праћења нелегалних продаваца: инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице.  

"Тајна куповина омогућава да се на лакши начин уђе у траг нелагалним продавцима на друштвеним мрежама", закључила је Матићева.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Mudrost i pamet u glavu

Tacno je da ima i prevare i zloupotrebe,ali trezvenim ponasanjem i razboritoscu sve se lose izbegne. Drugi je problem ako se misli da je "sve sto pliva riba" pa klikcu li klikcu. Tu moze bas da se nadrlja. Ja kupujem i placam preko interneta godinama i nikad nisam imala problema.Ko se cuva i Bog ga cuva,kaze nas narod.

(субота, 18. јан 2020, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

.....

Pa da trzisna inspekcija ce proveravati da li prodavci izdaju racun i na taj nacin zatvarati radnje na 7 dana a kada ti neki majstor koji ima prijavljenu radnu uzme kaparu a ne uradi nista niti ulati novac na racun firme ,njemu ce trzisna samo da sacini zapisnik a ti ga onda tuzi a on nekai dalje vara ljude

(субота, 18. јан 2020, 16:00) - Milan [нерегистровани]

Internet prodaja!

Ima vise vrsta internet prodaja. Postoje firme koje prodaju na svojim veb stranama i nemaju uopste lokale i prodavnice. Oni su cak duplo jeftiniji od onih koji imaju lokale, sve je legalno, placaju porez ali nemaju izdatke za lokale, radnike, struju, vodu itd. Jedan magacin koji moze biti bilo gde i par radnika na pakovanju.
Druga vrsta prodaje i za privatna i fizicka lica su veb stranice koje svoje usluge naplacuju, poput amazona ebay-a. I tu je vrlo lepo regulisano samo sto mnogi nisu lepo upuceni u sve to.
E sad, kod nas mnoge stvari nisu regulisane pa i ta vrsta prodaje. Prva regulacija oko uvozne robe. Ako je moja firma ovlasceni uvoznik nekog brenda, a Mika i Laza prodaju taj brend, automatski se zna da su na crno nabavili robu. E sad ako je Mika prolazio i video neku veliku rasprodaju i kupio primer Tv za 20.000 dinara i proda ga za 30.000 u vecini zemalja je to dozvoljeno i postoje iznosi do kojih neko moze da zaradi u toku godine a da ne plati porez (Svedska do oko 5000€ godisnje)
Ali sve lepo treba regulisati zakonom, a tu mi kasnimo, nije samo trgovina vec i druge stvari poput taksi prevoza itd itd

(субота, 18. јан 2020, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Amazon

Šta mislite za koga rade Amazon, Alibaba...(ostale internet prodavnice)
i kome plaćaju porez , kad tako jeftino prodaje robu?

(субота, 18. јан 2020, 12:03) - Gradjanin Srbije [нерегистровани]

Zasto

Mene jedno samo cudi. Postoje nekoliko jakih domacih sajtova za prodaju robe. Na njima ima svega i svacega, akcizne robe i privatne. Prodaje privatno lice a prodaju i firme. Samo me cudi zasto do sada nije reagovano oko te robe koju reklamira Pera, Mladen, neki Z, i drugi ponudjaci a roba je ta koja se prodaje po legalnim prodavnicama. Kada odete na njigove ponude vidite da je to roba nova, poreklo sumnjivo a cene neuporedivo nize od prodavnica. Znaci Mladen prodaje mesalicu za beton a neki Stefan iz Subotice granule za pse poreklom iz Francuske a zna se da roba potice iz Madjarske i prodaje fizicko lice..Ovaj tip ponude je javni i gomila njih prodaje od kuce i ne placaju nikom nista. Ovo je uzelo maha mnogo i legalni prodavci mnogo gube ne zbog svoje alavosti za zaradom nego zato sto u tu cenu ulazi i PDV, porez, lokal , doprinosi radnicima i plate. Ovo je dobro ako je pocetak i ako se nastavi borba jer malo treba da se uradi i da se ocisti to nelegalno trziste. Pozove se lepo, dobar dan, vidimo da prodajete originalnu robu. Ko ste, sta ste i odakle porodajete i gotovo. Tu se zavrsava slucaj. Adresa se sazna i zna se sta ide dalje.