Где је линија између коцкања као врсте хобија и озбиљног проблема

Осмишљена давно као вид разоноде, коцка све чешће измиче контроли и постаје озбиљан проблем. Посебно забрињава то што је, према статистици, међу зависницима од коцкања све више малолетника. С друге стране охрабрује што је више и оних који проблем признају и траже помоћ.

Случајева када повремена жеља да се окуша срећа поприми озбиљније размере има свуда око нас.

"То крене 20 динара, 40 динара па после све више", каже једна грађанка. 

"Ја имам пуно другова који се коцкају, добро, то није у тој мери, али мислим да је данас коцка начин да се на што лакши начин доће до већег новца до ког није могуће доћи", каже један младић.

Последњих година бележи се и значајно померање старосне границе.

"Сада су то особе од 18 до 25 година, што значи да се та граница померила на доле и те особе почињу као малолетници, када мозак малолетника није способан да котролише ни многе друге ствари па ни коцкање", каже Владан Радивојевић из Центра за ментално здравље у Нишу.

Где је тачно линија између коцкања као врсте хобија и озбиљног проблема тешко је утврдити.

Саговорник РТС-а већ двадесет година игра спортску прогнозу четири до пет пута недељно, али не мисли да има проблем.

"Немам неких проблема, нисам имао неке дугове због клађења", рекао је саговорник.

Да ли је неко коцкар не дефинише се само учесталошћу или материјалним губитком већ тиме колики је значај коцкања у односу на друге животне активности. Код младих се најпре примете промене у школи, а занемарују се и друге обавезе. Кључ је у породици, а превентива набољи лек.

"Да деца знају какав је ризик од коцке и да их не тапшемо по рамену то је само један тикет, то су само два тикета. И да их не охрабрујемо, ако добију мање износе јер смо на тај начин саучесници у стварању зависности од коцке", каже Маријана Динић из Центра за социјални рад у Нишу.

Ако до проблема већ дође, решење постоји. Заводу за метално здравље у Нишу се за помоћ прошле године обратило се више од две стотине особа које имају проблем са коцкањем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се