Благојевић: Кључни проблем загађења су индивидуална ложишта

Марко Благојевић из Канцеларије за јавна улагања, наводи за РТС да су индивидуална ложишта идентификована као један од кључних проблема кад је у питању загађење ваздуха због тога што је коришћење угља, мазута дрвета и даље масовна појава у Србији.

Марко Благојевић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да више од милион домаћинстава користи чврста горива, односно пећи на дрво и на угаљ. Истиче да се ситуација у јавним објектима мења на боље и да је више од 500 обновљено.

"Ради се замена котлова са угља, мазута, и дрва прелази се на биомасу, на енергетски ефикасне котлове и енергенте. На тај начин, се битно смањују трошкови, али се битно смањује и загађење. Све се то ради на јавним објектима који су у сектору просвете, здравства, социјалне заштите", објашњава Благојевић.

Како добар пример наводи Мионицу где је на малој градској топлани прикључено 18 објеката.

"Та топлана је омогућила да се трошкови грејања смање на 40 одсто од тога колико је грејање коштало пре. На њој су прикључене и зграда општине, полиције, вртић, основна и средња школа, Дом здравља, Спортска хала, биоскоп...", истиче Благојевић.

Поред мењања енергената, истиче да се на тим објектима мењају фасаде, столарија и кровни омотачи.

Како каже, више хиљада објеката је у прошлости било изложено немару. 

"Није се у њих довољно улагало, можда су се више улепшавали, али сада локалне самоуправе и сектори идентификују објекте који представљају приоритете – здравство за здравство, просвета за просвету, социјална заштита за социјалну заштиту, наравно уз партиципацију локалних самоуправа", објашњава Благојевић.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 23:01) - anonymous [нерегистровани]

Veverica

Apsolutno se slažem

(субота, 18. јан 2020, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Individualna lozista

Nista gluplje od ovog nisam cuo.

(субота, 18. јан 2020, 12:56) - Воронцов [нерегистровани]

Дрво је обновљиви извор енергије

Дрво је уз сунчеву енергију произвело материју за сагоревање,Суштина је да шуме треба обнављати. И када би дрво угинуло природним путем и нико га не би сагорио оно би само у дужем времену вратило у природу угљен диоксид који је претходно фотосинтезом претворило у своје материје.

(субота, 18. јан 2020, 11:59) - Dragacevac [нерегистровани]

Suvo drvo

Ne spominjite drvo kao zagadjivaca vazduha,ako ga vec spominjete,naglasite da drva za ogrev moraju biti suva da bi sagorevanje goto bilo bez dima,ako nema dima nikom ne smeta sto u peci sagoreva drvo,znaci ne zagadjuje vazduh.Procenat vlaznosti drva za ogrev nesme preci 25%.

(субота, 18. јан 2020, 11:42) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Мерење

Пошто се ништа није значајно променило у Србији у задњих двадесет и више година, сем броја аутомобила који у загађењу утичу са 6%, одакле онда "оволико" загађење? Идем на посао бициклом и пролазим тамо где према писању медија би свако помислио да је остао само предео налик на месечеву површину и видим да се ништа није променило што се тиче загађења. Шта би онда могао да буде узрок? 1. Да су набављени нови уређаји за мерење, који сада додатно мере неке параметре који раније нису мерени. 2. Да су стигла на ред еколошка поглавља за приступање ЕУ, за чије спровођење је потребно двадесетак милијарди евра, те зато сада све то мора да се избоксује и убеди народ да се не буни што мора да му се испразни џеп. И 3. да је утицај произвођача и увозника нових аутомобила огроман. Било како било, чини ми се да ће на крају главно решење и спас доћи од стране браће Руса и њиховог гасовода. А од кога би друго?

(субота, 18. јан 2020, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Највећи загађивач ложишта???


А термоелектране, колико оне изгоре угља на дан?!

(субота, 18. јан 2020, 11:14) - anonymouscare D.M [нерегистровани]

jednostavno

Najveci zagadjivaci smo mi sami i nasa kultura. Verovatno nam je svako kriv, ako bi svaki gradjanin postovao propise bacanje smeca,deponije,koriscenje automobila,grejanje (ugalj)do ovoga nebi doslo,vi mozete da pravite zakone i da pametujete koliko god hocete ako mi sami gradjani ne ucinimo nesto zakone mozete zaboraviti kakav narod takva drzava. Pa savetujem gradjanima cuvajte to je nase postujte prirodu ne secite drva da bih ste dosli do para,jer ovoi posle skupo kosta deca oboljevaju starije osobe,pa posle kriva nam vlast ako tako nesto treba moramo placate cuvare reda lekare i lekove

(субота, 18. јан 2020, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Saobracaj

Saobracaj je najveci zagadjivac i najveci ubica , cigarete i alkohol pomazu . Grejanje je na drugom mestu . 

(субота, 18. јан 2020, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Slazem se.
Treba pojeftiniti cenu gasa, da bi ljudi prestali da se greju na drva ili ugalj.