Шта раде највећи загађивачи како би побољшали квалитет ваздуха

Највећи загађивачи у земљи су ЕПС-ове термоелектране, Железара у Смедереву и рудници и топионица у Бору. Министарство рударства и енергетике одбацује упозорења Енергeтске заједнице да Србија није ограничила емисије штетних гасова. Највеће компаније послују, кажу, у складу са договореним еколошким мерама. Kако напредују инвестиције које ће дугорочно побољшати квалитет ваздуха?

ЕПС-ови копови и термолектране Србији дају 70 посто струје, али истовремено је и највише загађују. У компанији тврде – филтере имају сви термоблокови, а постројење одсупоравања у костолачким електранама за две године рада емисију азотних оксида спустило је испод европског стадарда од 200 милиграма по метру кубном. Исто постројење од прошле године граде и за четири блока у обреновачком ТЕНТ-у А.

"Најкасније ћемо у марту расписати тендер и за одсмпоравање на термоелектрани Б. То су два важна, два конкретна пројекта", каже Милорад Грчић, в.д. генералног директора ЕПС-а.

Квалитет ваздуха у борском крају зависи од рада рудника и топионице. Кинески "Зиђин" еколошке инвестиције ставља у приоритетне. Поправили су, кажу, мерне станице за праћење загађења и већ монтирали четири "водена топа" за смањење прашине у ваздуху и специјалну опрему за смањење концентрације сумпор-диоксида.

"Покушавамо да превазиђемо старе и нестабилне ефекте система за производњу како бисмо емисију гасова смањили на минимум. Поред више предузетих мера, поставићемо и хаубу за одвод димних гасова, изградити постројење за одсумпоравање и технички надоградити топионицу да бисмо побољшали ефикасност", наводе из "Зиђина".

За загађење у Смедереву и околини део одговорности свакако је на Железари. Кинески власник "Хбис" летос је почео градњу новог, за град најзначајнијег еколошког постројења које ће, кажу, готово елиминисати штетне гасове.

"Имамо редовну комуникацију са 'Хбисом'. Изградњом агломерације смањиће се доста загађењеност суспендованим честицама. Највеће загађење везано за та четири села јесу суспендоване честице приликом транспорта руде, шљаке", објашњава Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.

Прави резултати наведених инвестиција тих највећих загађивача биће познати у наредних пет година. Рачуна се да ће емисију сумпор-диоксида смањити за 90 одсто, а прашкастих материја и за 95 процената.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво