Енергетски сектор и хемијску индустрију контролише само 15 инспектора

Да ли студије и процене утицаја на животну средину остају само документација коју инвеститор прибави уз остале дозволе? У пракси, инвеститор то и не мора да примени, а када добије дозволу, нико га више не контролише. Како и би, кад у контролу иде недовољан број инспектора.

Постоји листа објеката за које је обавезна процена утицаја на животну средину. То су термоенергетска, хемијска постројења, бензинске пумпе, минерална индустрија.

У зависности од пројекта, документација се издаје од градског до републичког нивоа. У Београду, на пример, Министарство је задужено за ТЕ "Никола Тесла" и "Колубару", а Град Београд за "Београдске електране".

За мале привредне објекте, пржионице кафе, пекаре, није потребна процена утицаја на животну средину, али инспекција има обавезу да их контролише.

Синиша Митровић из Привредне коморе Србије каже да је највећи проблем недостатак инспекцијског надзора, јер се дозвола може добити и на 10 година.

Те дозволе тренутно издаје Министарство за заштиту животне средине и контролише колико се поштују. Митровић сматра да би дозволе могла да издаје и Агенција за заштиту животне средине, а да инспекцијски надзор обављају сви заједно.

"Имате и компаније које се баве третманом нуклеарног отпада, што је несувисло. Можете да добијете дозволу само за онај део за који имате опрему, обучену радну снагу", истиче Митровић.

Обављено 800 контрола

Петнаест инспектора Одељења за индустрију контролише енергетски сектор, хемијску и минералну индустрију у Србији. Прошле године обавили су 800 контрола, поднели 28 захтева за привредни преступ и 15 за прекршај.

Као једно од могућих решења у Привредној комори Србије предлажу да се део контроле повери приватном сектору, другим институцијама или факултетима.

Такође, предлажу и осигурање, односно банкарску гаранцију као обавезну, у случају да предузећа начине штету у животној средини.

Према њиховим тврдњама, сада имамо више од 90 напуштених локација са отпадом, а уклањање ће бити трошак државе, односно пореских обвезника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи